NavMenu

Mogu li kamate na stambene kredite u rikverc? - Šta kažu bankari iz regiona

Izvor: RTS Sreda, 06.12.2023. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: Tierra Mallorca/unsplash)
Evropska centralna banka je napravila pauzu u podizanju osnovne kamate. Sada je pitanje da li će i kada krenuti da je smanjuje. Može li se to očekivati i pre sredine naredne godine? Predstavnici centralnih banaka i udruženja banaka regiona okupljeni na Samitu u Beogradu kažu da to nije lako predvideti. Guvernerka Narodne banke Srbije ističe da to što su kod nas ograničene kamate na stambene kredite ni na koji način nije ugrozilo poslovanje banaka, a sprečilo je rast problematičnih kredita.

Jugoslavije nema, ali predstavnici banaka su tu. Sve povezuje želja za odgovorom na pitanje šta nas čeka u neprevidivoj budućnosti. Građane Srbije bar do kraja naredne godine neće iznenaditi rast kamata na stambene kredite.

- Efekat ove mere na finansijski rezultat bankarskog sektora ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora, a doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita. Dakle, finansijska stabilnost je tu. Merom se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, cilj za inflaciju nije ugrožen. Konačno, ova mera može da doprinese oporavku potrošnje koji nam je neophodan kako bismo ostvarili željeni privredni rast - navela je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

I guverneri i bankari pažljivo prate Evropsku centralnu banku – da li će i kada kamate na evro krenuti u rikverc. Bankama za sada ide dobro, ali strepe da uz manju tražnju za kreditima i zarade bi mogle da im se smanje.

- Bankarski sustav je u situaciji kada profiti značajno rastu. Isto tako i u Hrvatskoj imamo povrat na kapital koji je preko 17 posto. Međutim, treba voditi računa o tome da takva situacija možda neće dugo potrajati i da će troškovi finansiranja banaka prvenstveno depozita rasti što se vidi po tome što cene dionica banaka nisu značajno porasle - ističe Boris Vujičić, guverner Hrvatske narodne banke.

Za dužnike u Srbiji najvažnije je šta će biti na kraju naredne godine kada prestane da važi odluka ograničenju kamata na stambene kredite.

- Videćemo šta će tržište pokazati i kolika će biti ralika između aktivnih i pasivnih kamata. Preuranjeno je u ovom trenutku govoriti da li su pasivne kamate preniske, a rizici su brojni. Očekivanja su da će se polovinom naredne godine inflacija vratiti u granice cilja - napominje Marina Papadakis, sekretarka Udruženja banaka Srbije.

Srbija najavljuje da će više raditi na razvoju tržišta kapitala. Najavljuje se uvođenje dužničkih obveznica i inicajalne ponude na berzi za nova preduzeća što bi privuklo nove investitore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.