Izvor: Dnevnik | Utorak, 15.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro eksploatacija podvodnog rudnika uglja Kovin?

Izvršno veće APV donelo je odluku da se po hitnom postupku formira stručni savet koji u roku od 15 dana treba da uradi projekat za ekspoloataciju podvodnog rudnika uglja u Kovinu. Rezultati najnovijih istraživanja potvrdila su da na širem području rudnika i u njegovim dubljim delovima postoje preduslovi za pronalaženje novih rezervi, koje se procenjuju na oko 170 do 180 mil tona, što sa do sada istraženim čini oko 400 mil tona kvalitetnog lignita.


Probna eksploatacija uglja na ovom ležištu odvija se u svetu jedinstvenom metodom podvodne eksploatacije koju su razvili domaći stručnjaci, a na osnovu prikupljenih podataka dokazana je mogućnost ekonomične podvodne eksploatacije uglja i stvorena je baza podataka o novoj tehnologiji otkopavanja. Generalno, može da se konstatuje da na kraju razvojnog perioda podvodna eksploatacija može da bude savremena, visoko produktivna i ekonomična bez negativnog uticaja na životnu sredinu.

 

Po nekim analizama, ukoliko bi se dodatnim istraživanjima utvrdilo da eksploatacija uglja ne bi uticala na režim podzemnih voda i ne bi ugrožavala izvorište za regionalo vodosnabdevanje Banata, mogli bi se obezbediti uslovi za izgradnju termoelektrane kapacietata tri puta 210 megavata.

 

Za realizaciju svih aktivnosti na izgradnji energetskog kompleksa u Kovinu urađen je plan koji je predat Direkciji za razvoj i investicije EPS-a. Aktivnosti obuhvataju dalje usavršavanje podvodne eksploatacije, izgradnju površinskog kopa i Termoelektrane Kovin.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.