NavMenu

Predstavljen projekat "Novi Zlatibor - vizija budućnosti" - Šta je sve u planu?

Izvor: eKapija Utorak, 05.12.2023. 17:58
Komentari
Podeli
Gold Gondola (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Gold Gondola
Predstavljen je projekat "novog Zlatibora" tj. novih sadržaja na vrhu Tornika, kao i projekat nove trase gondolske žičare od vrha Tornika do Pribojske Banje

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da se "Zlatibor nalazi na raskršću puteva do koga je postignut jedan zapažen nivo turističkih usluga i da se sada nalazi na toj prekretnici da li će ostati na tom nivou i da stagnira ili da koristi inovativne metode, zahteve i potrebe savremenog turiste i da ide napred", navedeno je na opštinskom sajt.

- Najviše smo koristili iskustva skandinavskih zemalja, jer su oni izuzetno praktični. Našu strategiju razvoja koja je urađena 2004. godine je uz našu stručnu pomoć uradio norveški institut Niva i tada su nas pitali za koji vid turizma hoćemo da se opredelimo u našim strateškim planovima, mi smo se opredelili za masovnost, jer su u svakom poslu profit i zarada upravo u masovnosti. Ima poslova u kojima možete da čuvate i etno turizam, da se bavite zaštitom životne sredine i da sačuvate taj planinski stil gradnje, ali je pitanje da li država ima novca da razvija takav vid turizma. Pošto ga tada nije bilo, opredelili smo se za masovni turizam - naveo je Stamatović i dodao:

- Opredelili smo se za ovaj model, uradili smo jednu fazu, sada nam predstoji druga faza, gradnja novog Zlatibora, izgradnja golf terena, izgradnja sportskih terena, tih nekih zabavnih sadržaja koje savremeni turisti traže. Trudićemo se da radimo u opštem interesu, da pomognemo svojoj državi, da pomognemo lokalnom stanovništvu gde mi živimo i gde dobijamo podršku za sve ovo što radimo.

Ministar turizma i omladine Husein Memić je naglasio da su prisutni "imali priliku da vide gde će Zlatibor biti za tri, pet ili 10 godina" i da je zadovoljan što je video da su planovi jako ozbiljni.

- Razgovaraću sa premijerkom da Zlatibor i čitav Zlatiborski okrug dobiju, da tako kažem, jednu vladinu resornu grupu u okviru koje ćemo razgovarati o svim potrebnim stvarima. Da li će za realizaciju projekta biti potreban gas ili dalekovod, da li je na nekoj lokaciji potrebna eksproprijacija, i sve to moramo videti sa državom. Bez pomoći države sve ovo nije moguće tako lako i brzo realizovati - zaključio je Memić.

Ispred domaćina, prisutnima se obratila i Bojana Božanić, direktor JP Gold gondola, koja je istakla da su tokom današnje prezentacije nove trase gondolske žičare od Tornika do Pribojske Banje predstvljena najsavremenija i veoma interesantna tehnička rešenja čime se "Zlatibor šalje u orbitu u smislu novih planova, ideja i inovativnih rešenja".

Božanić je govorila i o ideji projekta "Zlatni grad" na Zlatiboru čija realizacija takođe kreće uskoro.

Projekat "Tornik sutra: konceptualni horizonti - Zlatni bor", koji će se realizovati na vrhu Tornik, predstavila je njegova autorka dr Snežana Vesnić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Ona je istakla da je "specifičnost ovog projekta to što predstavlja materijalizaciju specifičnosti Tornika i Zlatibora i njihovih pretakanja u jednu poetsku sliku i arhitekturu". Projekat se bazira na mitološkoj slici zlatnog bora "koji je gotovo neuhvatljiv simbol savršenstva".

- Sve ostale stvari po kojima su Zlatibor i Tornik evropski prepoznati pretočene su u četiri arhitektonska odnosno prirodna elementa, vatru, vazduh, vodu i zemlju. Na taj način projektovana su četiri ambijenta od kojih okosnicu projekta čini 139 metara visoka kula koja je interpretacija zlatiborskog specifičnog bora - istakla je arhitekta Vesnić.

Specifičnosti same nove trase i tehnička rešenja koja će biti primenjena na gondolskoj žičari od Tornika do Pribojske Banje predstavio je Franc Furlani, predstavnik kompanije Lajtner za Zapadni Balkan, koji je naglasio da se "gondole sve više grade, sve više se upotrebljavaju za turizam i za gradski saobraćaj.

- Gondole su električne i kod njih je sve čisto, ekološko, nema zagađivanja vazduha i zbog toga se sve više upotrebljavaju za transport ljudi. Projekat je veoma ambiciozan, to se traži danas i Zlatibor baš ide pravim putem - zaključio je Furlani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Finansije

Sve firme u Srbiji dobile nalog na portalu eUprava i eSanduče

Adresa elektronske pošte kojom su privredna lica registrovana u APR-u je povezana sa portalom eUprava i putem nje će stizati obaveštenja o prispeću dokumenata u eSanduče, objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.