NavMenu

Šapić: Krenulo raščišćavanje terena za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, početak radova možda već u toku zime

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.12.2023. 14:52
Komentari
Podeli
Deo novobeogradske pruge ispod koje će se probijati podvožnjak (Foto: Beograd.rs)Deo novobeogradske pruge ispod koje će se probijati podvožnjak
Gradske službe su već počele da raskrčuju i čiste teren za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, kojim će biti saobraćajno spojeni bulevari Umetnosti, Heroja sa Košara i Crvene armije, a sam početak izgradnje zavisiće od vremenskih uslova, najavljuje predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić i dodaje da, ukoliko vreme dozvoli, to će biti u toku zime.

Podsetimo, posle jednog raskidanja ugovora i više odlaganja, ovaj posao je nedavno dodeljen konzorcijumu ponuđača u kome su Saobraćajni institut CIP doo, Ras inženjering niskogradnja doo, Novkol ad, Montprojekt doo i Starting doo. Vrednost ugovora sa PDV-om je nešto manja od milijardu dinara.

U okviru ovog projekta predviđena je izgradnja saobraćajnice kroz postojeći nasip trupa železničke pruge kako bi se povezale postojeće saobraćajnice sa leve i desne strane pruge izgradnjom podvožnjaka, ali da je potrebno projektovati podvožnjak za četvorokolosečni saobraćaj tako da se ostavi prostor za izgradnju po još jednog koloseka sa svake strane postojećih. Tenderom je, podsetimo, istaknuto i da tehnologija izvođenja radova treba da omogući nesmetano odvijanja železničkog saobraćaja na oba koloseka tokom trajanja svih radova.

Izgled budućeg podvožnjaka (Foto: Beograd.rs)Izgled budućeg podvožnjaka

Ukupan rok za izradu tehničke dokumentacije od dana uvođenja u posao je, kako je pojašnjeno, 60 dana, a rok za izvođenje radova je 450 dana od dana uvođenja u posao. Kada se sve uzme u obzir, to znači da bi, ako ne bude dodatnih odlaganja, dokumentacija mogla da bude izrađena u prvom delu kalendarske zime, a da radovi na terenu krenu u drugom delu zime. Ali, okončanje sveg posla ne treba očekivati pre 2025. godine.

(Foto: Google Maps)

Šapić, koji je danas obišao pripremne radove, ocenio je da će, kada budu zaživela sva četiri pravca, raskrsnica Bulevara umetnosti i Heroja sa Košara postati jedna od najvažnijih na Novom Beogradu i značajno će rasteretiti Ulicu omladinskih brigada.

– Zato je ovaj podvožnjak ispod pruge izuzetno strateški važan za saobraćaj na Novom Beogradu. Čitav ovaj proces je sada kompleksniji nego što je bio do pre par godina, jer je urađena pruga za brzi voz koja tuda prolazi, a potrebno je da se ne zaustavlja železnički saobraćaj. Ono što je najvažnije jeste to da je javna nabavka konačno završena
– rekao je Šapić i dodao da će Tošin bunar, koji se proširuje, Ulica omladinskih brigada i Bulevar umetnosti biti tri izuzetno važna novobeogradska bulevara zajedno sa Ulicom Jurija Gagarina, Bulevarom Nikole Tesle i Bulevarom Mihajla Pupina.

- Kada je reč o saobraćajnici koja će se graditi, zanimljivo je to što će ona biti jedina ulica koja spaja dve reke. Kada idete ovom saobraćajnicom, ulicama Jurija Gagarina i Agostina Neta, dolazite do Save. A na drugu stranu, Bulevarom umetnosti izlazite do Bulevara Nikole Tesle i dolazite do Dunava – naveo je Šapić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.