NavMenu

Nova platforma u zdravstvenom sistemu Srbije prepolovila liste čekanja za magnetnu rezonancu

Izvor: eKapija Subota, 02.12.2023. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji je predstavljena prva digitalna Platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, kao i dosadašnji rezultati revizije liste čekanja za ovaj pregled. Platforma će, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, prvi put objediniti sve liste zakazivanja za magnetnu rezonancu, što će omogućiti upućivanje pacijenata u najbližu bolnicu u kojoj mogu da obave pregled, na osnovu uvida u slobodne termine koji će na ovaj način biti omogućen.

- Istovremeno je obavljena revizija dosadašnjih lista čekanja čime su prvi put odvojene liste zakazivanja za prvi pregled pacijenata za urgentna stanja i pacijenata koji čekaju kontrolni pregled. Na taj način lista čekanja je prepolovljena jer je čak 1.507 pacijenta bilo upisano na više lista (20%), dok je oko 30% pacijenata bilo upisano za kontrolne preglede, čime su se oslobodila mesta za hitne slučajeve - navodi ministarstvo.

Pednost Platforme je, kako dodaju, mogućnost uvida u broj pregleda magnetnom rezonancom svake zdravstvene ustanove, čime će se kontrolisati zakazivanje ovih pregleda. Sa direktorima zdravstvenih ustanova je dogovoreno da optimalan broj pregleda bude 24 dnevno.

Za liste zakazivanja biće direktno odgovorni direktori ustanova i načelnici radioloških službi.

Implemetnacija softera Platforme biće primenjena u toku sledeće godine na svim magnetnim rezonancama (ukupno 22) koje će za zdravstvene ustanove obezbediti Republika Srbija.

Primena Platforme počeće od Kličničkog centra Srbije i bolnica u Beogradu, početkom sledeće godine u Kliničkim centrima Niš i Kragujevac, dok je od maja planirana primena u KC Vojvodine.

Ovaj softver moći da se iskoristi i za ostale liste zakazivanja pregleda pacijenata, a prvi sledeći pregled koji na koji će biti primenjen je kompjuterizovana tomografija (CT skener).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.