NavMenu

EU smanjila emisiju gasova staklene bašte tokom poslednjih 10 godina za 26%

Izvor: Beta Subota, 02.12.2023. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija je tokom poslednji deset godina smanjila emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte (GHG) za 26% ili 3,6 tona po zaposlenom u privrednom sektoru, pokazaju podaci za 2021. godinu koje je objavila statistička agencija Eurostat.

U 2021. godini jedan zaposleni emitovao bi do 13,7 tona gasova dok je u 2012. godini taj broj iznosio 17,3 tone.

U saopštenju Eurostata navodi se da su rezultatima doprinela dva faktora, realno smanjenje emisije GHG, ali i povećanje broja zaposlenih.

Količina štetnih gasova koje emituju zaposleni smanjivala se kontinuirano do 2020. godine, ali je 2021. godine došlo do povećanja od 0,4 tone.

Ipak, emisije gasova sa efektom staklene bašte po zaposlenom u 2021. godini su i dalje 6% niže od toga koliko su iznosile u godini pre pandemije.

Najveće emisije po zaposlenom zabeležene su u Irskoj (22,8 tona po zaposlenom), Poljskoj i Danskoj (obe 21,4 tone), a najmanje na Malti (7,5 tona), kao i u Švedskoj (7,9 tona) i Portugalu (9,7 tona).

Eurostat u danas objavljenom članku klasifikuje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte prema ekonomskim aktivnostima.

U Irskoj najviše GHG emituju poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i to 41 odsto ili 206 tona po zaposlenom.

U Poljskoj se 39 odsto GHG emituje za snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom (743 tone po zaposlenoj osobi), dok se u Danskoj najviše emituje transportom i skladištenjem (52 odsto), ili 241 tona po zaposlenom licu.

EU u okviru paketa "Spremni za 55" previđa da emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU do 2030. bude smanjena za najmanje 55%.

Među štetnim gasovima koji uništavaju životnu sredinu, na prvom mestu je ubedljivo CO2, a slede metan, azot-dioksid i fluorisani ugljovodonici, ili takozvani F-gasovi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.