NavMenu

Investicije iz Rumunije u Srbiji prestigle one iz Nemačke

Izvor: RT Balkan Petak, 01.12.2023. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Geralt)Ilustracija
Strane kompanije su nastavile intenzivno da ulažu u Srbiji i u prvih deset meseci su uložile 3,7 mlrd EUR, što je za oko 8% više nego prošle godine. Kineske investicije, iako najveće pojedinačne, prepolovljene su u odnosu na prošlu godinu, dok je Nemačka, tradicionalno naš dugogodišnji najveći investitor, uložila svega 117,6 mil EUR.

Prema zvanično objavljenim podacima za devet meseci 2023. godine, priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju je iznosio 3,2 mlrd EUR (neto SDI 3 mlrd EUR). Preliminarni podaci za oktobar ukazuju da je taj priliv, posmatrano od početka godine zaključno sa oktobrom, premašio 3,7 mlrd EUR, kažu za Blumberg Adriju u Narodnoj banci Srbije.

Da li će dostići prošlogodišnjih rekordnih 4,4 mlrd EUR, ostaje da se vidi.

Kako ističu, NBS konzervativno projektuje prilive od SDI i, prema njihovoj poslednjoj projekciji za ovu godinu, projektovan je priliv SDI u Srbiju od oko 4 mlrd EUR, odnosno oko 5% BDP-a.

- Međutim, kretanja u dosadašnjem toku godine i naše nove procene za preostali deo godine ukazuju da će taj priliv gotovo sigurno biti veći od projektovanog, odnosno premašiće 4 mlrd EUR - kažu u NBS.

Ubedljivo najviše investicija dolazi iz EU, ali i azijske zemlje, pre svega Kina, povećavaju ulaganja u našoj zemlji. Odnos je otprilike dva prema jedan, jer priliv iz evropskih zemalja iznosi 65,8%, a iz azijskih 32,3%.

Posmatrano po zemljama, tokom prva dva tromesečja 2023. najveći prilivi SDI u Srbiju zabeleženi su iz Kine (592,6 mil EUR), Holandije (414,7 mil EUR), Rumunije (124,5 mil EUR), Velike Britanije (122,5 mil EUR), Nemačke (117,1 mil EUR) i Austrije (113,6 mil EUR).

Ipak, treba imati u vidu da iz Holandije mogu dolaziti značajna ulaganja i zbog činjenice da pojedini strani investitori zbog poreskih olakšica svoja ulaganja realizuju iz podružnica u Holandiji, iako je sedište matične kompanije u drugoj zemlji.


Rumuni pretekli Nemce

Zanimljivo je da je Rumunija ove godine po investicijama ispred Nemačke, koja važi za najvećeg investitora u Srbiji. Nemačke kompanije su u poslednjih deset godina ovde investirale više od 4 mlrd EZR i zaposlile oko 80.000 ljudi, ali očigledno da su zbog recesije, ove godine manje ulagale.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike, nedavno je na predstavljanju Bele knjige za 2023. rekla da je prilika za Srbiju to što se vraćaju evropski investitori, koji se udaljavaju od azijskih tržišta zbog prekinutih lanaca snabdevanja i logističkih problema, ali i investitori iz Azije koji su zainteresovani za region Zapadnog Balkana.

Kao što je poznato, Kina poslednjih godina povećava investicije u Srbiji, jer joj se zbog činjenice da nismo članica EU, a imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa EU i Rusijom, otvara mogućnost da odavde izvozi na tržište EU, koje je njen krajnji cilj.

Veliki deo SDI u Srbiji usmeren je ka razmenljivim sektorima, a najveći deo investicija je usredsređen u izvozno orijentisana preduzeća, pre svega u prerađivačkoj industriji. Iako Srbija očekuje manji priliv SDI u narednim godinama, ona nastavlja da 2024. subvencioniše privlačenje stranih investicija sa 26,3 milijarde dinara, što je za milijardu i po više nego ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbija - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Preko puta Palate Srbija, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja. Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.