NavMenu

Počelo raščišćavanje terena za izgradnju autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Izvor: eKapija Petak, 01.12.2023. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy Szabi/Unsplash)Ilustracija
Raščišćavanje terena na kome će se graditi autoput od Beograda preko Zrenjanina do Novog Sada zvanično je počelo, izvestio je na svom instagram nalogu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je uz vest postavio i snimak bagera koji raščišćavaju teren.

Osim ovog obaveštenja i napomene da je time ispunjeno obećanje, resorni ministar u ovoj objavi nije dao nikakve dodatne informacije, pa ni to koliko bi raščišćavanje trebalo da traje, kao ni druge rokove.

Podsetimo, polovinom oktobra u Kini je potpisan ugovor o izgradnji autoputa izmеđu Bеograda, Zrеnjanina i Novog Sada, koji ćе biti dug 105 kilomеtara. Kako je pre mesec i po dana istakao Vesić, projеktovanjе tog autoputa sе završava i očеkujе sе da radovi počnu slеdеćе godinе. On je tada kazao da ćе sе "tako Novi Sad povеzati na trеći autoput, čimе ćе taj grad dobiti odličnu saobraćajnu povеzanost".

Sa kineskom kompanijom China Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group još pre skoro četiri godine potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd (Borča)-Zrenjanin-Novi Sad. Nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora ovog autoputa na javnom uvidu bio je pre dve i po godine.

Ovog leta Vlada Srbije formirala je radnu grupu za realizaciju ovog projekta, a kao zadatak radne grupe određena je saradnja sa kompanijom Shandong Hi-Speed Group upravo radi definisanja elemenata i predloga teksta komercijalnog ugovora u cilju izgradnje tog autoputa.

Izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, najavljivana je za 2019, pa 2020, zatim 2021, pa za februar 2022. godine, da bi naknadno bila prolongirana za 2024.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Radovi na Linijskom parku za dva meseca - Na proleće nastavak uređenja budućeg zelenog koridora između Beton hale i Pančevačkog mosta

Uređenje Linijskog parka, koji će se u dužini od 4,8 kilometara protezati od Beton hale do Pančevačkog mosta biće nastavljeno za oko dva meseca, potvrdio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, koštaće 70,5 mil EUR, a do sada je od sveg planiranog posla završena samo prva od deset celina, na čijem delu je otkrivena Vodena kapija. Preduslov za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.