NavMenu

U požaru u fabrici u Elektronskoj industriji u Nišu izgorelo sedam firmi - Bez posla 1.500 ljudi

Izvor: Niške vesti Petak, 01.12.2023. 11:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nebojsa Markovic/shutterstock.com)Ilustracija
Požar u pogonu u krugu nekadašnje Elektronske industrije u Nišu ugašen je srećom bez povređenih i stradalih vatrogasaca i zaposlenih, ali je pričinjena materijalna šteta ogromna, a bez posla je u sedam firmi ostalo 1.500 radnika, dok će posledice osetiti još 10.000 radnika u firmama povezanim sa ovih sedam preduzeća, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prilikom današnjeg obilaska pogona.

Ona je obećala pomoć grada u različitim oblastima.

- Pre svega oslobodićemo ih od plaćanja vode koja je utrošena za gašenje požara. Njihov predlog je da ih grad oslobodi šestomesečnog plaćanja poreza. To ćemo zajedno sa lokalnom poreskom administracijom da rešavamo i sa Gradskim većem. Maksimalno ćemo biti tu i sa javnim komunalnim preduzećem kada se završi istraga da raščišćavamo ovaj prostor. Ono što brine je pitanje ko je bio osiguran, šta je bilo osigurano, šta će i gde da radi 1.500 radnika i na koji način će te firme nastaviti da žive - izjavila je Sotirovski.

Grujica Cekić, vlasnik firme S grupa u čijem se vlasništvu nalazi prostor zahvaćen požarom rekao je da ih je zadesila katastrofa i da očekuje sve vrste pomoći. On je kazao da je sedam firmi neposredno stradalo, a desetak ukupno.

- Sve firme su bile osigurane, sa svim ispravnim papirima. To neće biti problem, ali sve dok se prostor ne reši, uzalud procena. Mi pokušavamo da nađemo neke prostore, međutim tu su radile specifične firme i pitanje je koliko ćemo naći tih prostora. Probaćemo da nađemo alternative - izjavio je Cekić.

Prema njegovim rečima, ono što sada prvo predstoji je istraga, pa onda raščišćavanje pogona. Dragana Krstić, vlasnica firme Alfa Medija, kazala je da ne zna koliko je u mogućnosti grad da pomogne, ali od države očekuje puno.

- Nama su mašine vredne preko pola miliona evra stradale u objektu, mi nemamo repromaterijala, mi imamo samo dobru volju i radnike koji žele da rade. Sedište firme je u Beogradu, ali proizvodnju smo otvorili u maju 2014. godine u Nišu. U oktobru iste godine moj suprug je preminuo od infarkta i ja sam se kao samohrana majka sa dvoje školaraca borila za ovu firmu. Radili smo i za vreme korone, proizvodili smo vizire za državu. Inače bavimo se proizvodnjom materijala za internacionalne kompanije - izjavila je Krstić.

Požar u pogonu Elektronske industrije izbio je u nedelju oko 5.30 časova i tokom dva dana koliko je vatrena stihija buktala izgorelo je više od 3.000 kvadrata poslovnog, proizvodnog i magacinskog prostora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Pogledajte kako napreduje izgradnja tunela Laz - Do kraja marta završetak prva dva asfaltna sloja u drugoj polovini tunela (VIDEO)

U desnoj cevi tunela Laz na deonici auto-puta od Preljine do Požege u toku su radovi na elektro-mašinskom i telekomunikacionom opremanju tunela, koji su podeljeni u dve faze - na radove koji se izvode pre izrade prvog asfaltnog sloja, i na radova posle izrade tog sloja, kada se montira fina oprema. Vladimir Petrović, rukovodilac službe nadzora nad radovima u tunelu Laz izjavio je da je u obe tunelske cevi postavljeno 147.995 metara nosača

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.