NavMenu

U Evropi se reciklira od 70% građevinskog otpada - Dokle je stigla Srbija?

Izvor: RTS Četvrtak, 30.11.2023. 12:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / MichaelGaida)Ilustracija
U protekle tri godine očišćeno je više od 900 divljih i uređeno desetak nesanitarnih deponija koje se nalaze u blizini naselja. Uredba o upravljanju otpadom od građenja i rušenja umnogome je doprinela da - se menja odnos prema toj vrsti otpada.

Sadašnji način rušenja i uklanjanja objekata pogubni su po društveni sistem. Prašina zagađuje životnu sredinu, a nepropisno odlaganje otpada degradira prostor u gradovima. Uredba nalaže - otpad treba sortirati i odlagati na mesta predviđena za to. U Evropi se reciklira više od 70% tog otpada.

- Mi imamo zajedničke smernice u Evropi, kako da se ukloni azbest, kako da se ukloni PCB - za neke materije imamo. Situacija je sada takva da nemamo u svim zemljama iste materijale, nismo gradili na isti način. U Evropi imamo jednu bazu znanja i udžbenika i prakse kako treba da se sklone te materije - kaže Igor Keskes Makonkai, potpredsednik Međunarodnog komiteta EDA.

- Mislim da Srbija u ovoj oblasti može da bude na dobrom putu ukoliko formira pravni okvir, ukoliko formira standarde koji će pratiti ideje da je građevinski otpad resurs - rekao je prof. dr Đorđe Veljović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Prema uredbi, investitor ne može da dobije ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu ukoliko nema knjigu o pravilnom toku otpada. Upućeni kažu da će uredba morati da pretrpi izmene i dopune, pa čak i uvođenje kaznene politike.

- Ovde jeste ideja da se loše navike, praksa koja je bila pogubna i pravila koja su bila nepisana izmene i da dobije neku formu. Kao prvi korak mislim da je ovo sjajna stvar i mi kao asocijacija i mislim da je sjajna stvar - kaže Dejan Borojević, predsednik srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

- Biće teško, dok se ne ispune prethodni uslovi kojih ima dosta. Ja mislim da će najviše profitirati građani zato što će se krenuti konačno u uspostavljanje sistema upravljanjem ovom vrstom otpada imajući u vidu koliko je gradilišta na teritoriji cele Srbije - napominje Tatjana Živković, diplomirana pravnica.

Pravilnim tretiranjem i odvajanjem uz adekvatno znanje, opasni i neopasni otpad postaje novi resurs, štedi se na rezervama mineralnih sirovina, ali i smanjuju površine divljih deponija.

Građevinski otpad i otpad od rušenja čini otprilike 25 do 30% ukupnog otpada koji se stvara u EU, dok je u Srbiji taj procenat veći od 75%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Radovi na Linijskom parku za dva meseca - Na proleće nastavak uređenja budućeg zelenog koridora između Beton hale i Pančevačkog mosta

Uređenje Linijskog parka, koji će se u dužini od 4,8 kilometara protezati od Beton hale do Pančevačkog mosta biće nastavljeno za oko dva meseca, potvrdio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, koštaće 70,5 mil EUR, a do sada je od sveg planiranog posla završena samo prva od deset celina, na čijem delu je otkrivena Vodena kapija. Preduslov za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.