NavMenu

"Nove pozorišne tendencije na usijanom limenom krovu" - BITEF od 13. do 24. septembra u Beogradu

Izvor: Blic Sreda, 29.06.2011. 09:59
Komentari
Podeli

Scena iz predstave "Prometej Pejzaž II koja otvara ovogodišnji BITEFScena iz predstave "Prometej Pejzaž II koja otvara ovogodišnji BITEF

Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF biće održan od 13. do 24. septembra 2011. godine pod sloganom "Nove pozorišne tendencije na usijanom limenom krovu", a jedna od glavnih novina u ovogodišnjoj festivalskoj selekciji jeste celina "Region u fokusu" kao deo glavnog takmičarskog programa, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili koselektori Anja Suša i Jovan Ćirilov, direktor Bitef teatra Jelena Kajgo i drugi.

Prema rečima Anje Suše namera je da ovogodišnji BITEF, osim toga što publici predstavlja ono što je relevantno na medjunarodnoj pozorišnoj sceni, postane platforma za prezentaciju savremenih regionalnih pozorišnih praksi.

Jovan Ćirilov je dodao da ono što je nekada bio "show case" sada pod imenom "region u fokusu" postaje "organski deo glavnog programa", što u otvara niz mogućnosti i za buduće festivale. Po njegovim rečima ovogodišnji festival obeležiće "vruće teme", počev od predstava koje se bukvalno bave vatrom pa do metaforičnih značenja, odnosno čitanja.

Ovogodišnji program obuhvata 15 predstava iz 9 zemalja, a festival otvara predstava "Prometej Pejzaž II" po konceptu i u režiji Jan Fabra iz Belgije. Predstava je inspirisana antičkim mitom o titanu Prometeju, pobunjeniku protiv vrhovnog boga i donosiocu vatre ljudima.

U pozorišne adute ovogodišnjeg festivala stručnjaci ubrajaju i predstavu "I apologize" (Izvinjavam se) mlade pariske reditelje Žizel Vejn, komad "Za Moskvu, za Moskvu" nemačkog reditelja Franka Kastrofa, "Krici o šaputanju" Andreja Šerbana, te "Krenuo sam ka kući, ali nisam ušao" Hajnera Gebelsa.

Biće izveden i komad čiji je naslov i inspirisao selektore za ovogodišnji slogan - "Mačka na usijanom limenom krovu" Tenesija Vilijamsa, u neobičnom viđenju Ivice Buljana i izvođenju Mestnog gledališča ljubljanskog.

Direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo rekla je da je budžet ovogodišnjeg festivala na nivou prošlogodišnjeg- 22 miliona dinara obezbedila je Skupština Beograda, 16 miliona Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, a dva miliona Izvršno veće Vojvodine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.