NavMenu

Otvorena fabrika za proizvodnju litijuma u Nemačkoj, prva takve vrste u Evropi - Ekstrakcijom iz geotermalnog rezervoara do najtraženije sirovine današnjice

Izvor: Energologija Utorak, 28.11.2023. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija/ litijum-jonske baterije (Foto: Dean Simone from Pixabay)Ilustracija/ litijum-jonske baterije
Kompanija Vulcan energy zvanično je otvorila fabriku za proizvodnju litijuma, u gradu Landauu, u Nemačkoj.

Litijum će se dobijati ekstrakcijom iz geotermalnog rezervoara slane vode u dolinama gornjeg toka reke Rajne, najvećeg evropskog resursa litijuma, saopštila je kompanija.

Ovo će biti prve litijumske hemikalije lokalnog porekla proizvedene u Evropi.

Investicija je vredna 40 mil EUR i deo je projekta Zero carbon lithium, koji će omogućiti proizvodnju litijuma sa neto nultim ugljeničnim otiskom, prvim takve vrste u svetu, zahvaljujući toploj, geotermalnoj vodi.

Istovremeno, topla geotermalna voda će se koristiti za sisteme grejanja i proizvodnju električne energije.

U početku će fabrika služiti kao poligon za obuku proizvodnog tima kompanije, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje za dve i po godine.

Tada će se proizvoditi dovoljno litijum hidroksida za baterije za 500.000 električnih vozila. Ova kompanija ima ugovore za kupovinu litijuma sa automobilskim gigantima poput kompanija Stellantis, Volkswagen, Renault...

Fabrika u Landauu je prva sa isključivo domaćom proizvodnjom litijuma, kako bi se obezbedio evropski lanac snabdevanja litijumom za proizvođače električnih vozila.

- Naša fabrika je spremna za početak proizvodnje. Ovo nije samo dostignuće za Vulkan: to je korak napred za Nemačku i Evropu ka snabdevanju litijumom, koji je neophodan da pomogne automobilskoj industriji da preživi i napreduje u novom električnom dobu, bez kompromisa u pogledu etičkih standarda ili standarda održivosti - rekao je Kris Moreno, generalni direktor Vulcan energy.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.