NavMenu

Dodelom priznanja Vidovdanski vitez počelo Zlatiborsko kulturno leto

Izvor: eKapija Utorak, 28.06.2011. 13:19
Komentari
Podeli

Svečanim programom Vidovdanskih kulturnih svečanosti i uručenjem priznanja Vidovdanski vitez započelo je Zlatiborsko kulturno leto, u okviru kojeg će se održati mnogobrojne pozorišne predstave, koncerti i manifestacije. Priznanja su uručena u subotu, 25. juna na svečanoj akademiji, u Biblioteci Ljubiša R. Đenić u Čajetini.

Zlatnu plaketu Vitez srpske kulture dobio je pesnik Dobrica Erić, plaketu Vitez srpske glume Petar Kralj, za Vitezove srpske muzike proglašeni su braća Teofilović, Vitez srpskog slikarstva je prof. Miloš Šobajić, Vitez srpskog sporta Dragan Kićanović, Vitez srpske medicine prof. dr Predrag Peško, a Vitez srpske privrede preduzeće "Zlatiborac".

Vidovdanske kulturne svečanosti tradicionalno se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, u okviru manifestacije Zlatiborsko kulturno leto i uz podršku više kulturnih i sportskih organizacija iz regiona i Srbije.

Prošlogodišnji nosilac priznanja Vitez srpske kulture, Milovan Vitezović, o povodu održavanja ovih tradicionalnih kulturnih svečanosti, Vidovdanu, je napisao:

- Vidovdan je praznik srpskog pevanja o Kosovu. Kosovo nikada nece prestati da bude srpsko, dok je srpskioh pesnika. Pevanjem o Kosovu namiruje se duša i podiže svoja kosovska crkva na s srpskom pesničkom nebu. Pevanje o Kosovu predstavlja, u stvari, potragu za primarnim krikom naroda. Kosovo nam je mera naroda, vekova i slobode. Dok su drugim narodima biće naroda definisali filozofi, kod Srba su to učinili pesnici. Etika srpskog naroda imenuje se kao Vidovdanska etika.

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim doostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.