NavMenu

Uskoro izgradnja podvožnjaka ispod pruge na Novom Beogradu - Posao dobio konzorcijum pet izvođača

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.11.2023. 15:46
Komentari
Podeli
Karika koja nedostaje: lokacija budućeg podvožnjaka (Foto: Google Maps)Karika koja nedostaje: lokacija budućeg podvožnjaka
Pre nekoliko godina raskinut je ugovor sa izabranim ponuđačem za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju denivelisanoog ukrštaja pruge Beograd-Batajnica-Šid (Subotica) i Bulevara umetnosti na Novom Beogradu. Posle toga usledila je izgradnja brze pruge na toj trasi pa je taj posao odložen i zbog toga. Da prepreka na temu ovog projekta za koji se godinama čeka dolazak majstora na teren više ne bi trebalo da bude, može se naslutiti iz današnje najave iz Starog dvora, jer će sutra biti obeležen početak izgradnje ove saobraćajne veze.

Kako se može videti iz tenderske dokumentacije, ovaj posao je dodeljen konzorcijumu ponuđača u kome su Saobraćajni institut CIP doo, Ras inženjering niskogradnja doo, Novkol ad, Montprojekt doo i Starting doo.

Vrednost ugovora sa PDV-om je nešto manja od milijardu dinara.

Drugu ponudu na nedavno završenom tenderu za ovaj posao, kako se može videti, bio je podneo hrvatsko-makedonsko-srpski konzorcijum.

Kada je reč o projektu izgradnje, u tehničkoj dokumentaciji je naznačeno da je cilj poboljšanje funkcionalnosti saobraćaja na Novom Beogradu.

- Predviđena je izgradnja saobraćajnice kroz postojeći nasip trupa železničke pruge kako bi se povezale postojeće saobraćajnice sa leve i desne strane pruge izgradnjom podvožnjaka - ističe se u dokumentaciji i podseća da postojeće pruga ima dva koloseka, ali da je potrebno projektovati podvožnjak za četvorokolosečni saobraćaj tako da se ostavi prostor za izgradnju po još jednog koloseka sa svake strane postojećih.

Ukupan rok za izradu tehničke dokumentacije od dana uvođenja u posao je, kako je pojašnjeno, 60 dana i ne može se produžavati inače će, kako je naglašeno, uslediti raskid ugovora. Rok za izvođenje radova je 450 dana od dana uvođenja u posao, što, kada se sve sabere znači da se okončanje sveg ovog posla ne može očekivati pre 2025. godine. Ovaj rok obuhvata i rok za izradu Projekta izvedenog objekta.

Između ostalog naglašeno je i da tehnologija izvođenja radova treba da omogući nesmetano odvijanja železničkog saobraćaja na oba koloseka tokom trajanja svih radova. To znači da ne sme da se dovede u pitanje odvijanje saobraćaja brzom prugom, odnosno gradskom železnicom.


Sa Energoprojektom sporazuman raskid ugovora

Na tenderu od pre pet godina izabran je konzorcijum koji je predvodila Energoprojekt niskogradnja, a zadatak je bio da se izradi tehnička dokumentacija i da se potom izvedu radovi, odnosno da se probije podvožnjak. U međuvremenu je rok iz opravdanih razloga i produžen, ali na kraju od ovog posla nije bilo ništa. U toku 2021. Direkcija za građevinsko zemljište obavestila je da probijanje podvožnjaka i spajanje dva bulevara nije moguće izvesti, a da se ne ugrozi dinamika puštanja u saobraćaj nove železničke pruge, za čiju realizaciju je bila zadužena Infrastruktura železnice Srbije. Kao razlog je tada navedeno da probijanje nadvožnjaka nije moguće završiti pre kompletiranja koloseka železničke pruge i da su zato nastupile okolnosti usled kojih se više ne može ostvariti svrha zaključenog ugovora. Još tada nije bilo jasno kako se kao prepreka za probijanje podvožnjaka pojavila rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd–Novi Sad, ako se zna da je ta tema uveliko bila aktuelna u vreme raspisivanja tendera za probijanje saobraćajne veze između Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije.

D. A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.