NavMenu

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Izvor: RTS Ponedeljak, 27.11.2023. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/F. Muhammad)Ilustracija
Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Birn je saopštio da je reč o ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gostujući u Jutarnjem programa RTS-a, izjavio je da prodaja stubova svetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione infrastrukture.

- Trend je krenuo u Evropi, jer Telekomovi operateri dobijaju više benefita – značajna sredstva za dalju transformaciju kompanije i boljeg partnera za dalju izgradnju. Nama građevina nije kor biznis. I sadašnje stubove su nama druge firme radile, a spoljne firme ih održavaju - ističe Lučić.

Prema njegovim rečima, ljudi će biti iznenađeni cenom stubova, koja je u rangu svetskih transakcija.

- Nije završena transakcija do kraja. Objavljeno je ono što vrlo bitno za Srbiju. Na međunarodnom tenderu, gde je učestvovalo 50 najjačih igrača, pobedili su EBRD i Svetska banka, kombinacija banaka koja garantuje da je bio transparentan tender - kaže Lučić.

Na pitanje da li se prodaja isplati, jer će morati stubove da iznajmljuju, Lučić potvrđuje i kaže da ne bi to isto uradile sve telekom kompanije u Evropi – da nije tako.

- Kompanija je preuzela posao izgradnje novih 400 stubova u Srbiji, što će omogućiti brzi razvoj 5G mreže. Naravno da to nije bio javni posao. Kada radite sa Svetskom bankom i EBRD imate proceduru. Objavili su na svojim sajtovima - ukazuje Lučić.

Ističe da nisu krili da žele da transformišu kompaniju, što znači da moraju da budu bliži korisniku i izgrade više infrastrukture – optiku i bazne stanice.

- Akvizirali smo neke firme u tom procesu, ali smo izlazili iz nekih poslova. Glavni projekat razvoja, gde ćemo investirati sredstva, je da se proširimo u regionu i Americi, da bi dobili prihode - napominje Lučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.