NavMenu

Pri kraju rekonstrukcija i gradnja trafostanica u Kragujevcu za snabdevanje strujom 40.000 domaćinstava

Izvor: Politika Subota, 25.11.2023. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paolo Diani/shutterstock.com)Ilustracija
Elektrodistribucija Srbije privodi kraju kapitalne projekte u Kragujevcu koji će osigurati pouzdano napajanje električnom energijom za više od 40.000 domaćinstava. U završnoj fazi je sveobuhvatna rekonstrukcija trafostanice "Divlje polje" u Kragujevcu, sa kompletnom zamenom opreme svih naponskih nivoa i ugradnjom dodatnog transformatora snage 31,5 megavati.

– Rekonstrukcijom ove trafostanice povećava se pouzdanost snabdevanja električnom energijom za oko 16.000 kragujevačkih domaćinstava u gradskim i seoskim naseljima. Povećanje snage bilo je imperativ jer je izgrađen veliki broj novih institucija, privrednih objekata i stambenih naselja u delu grada koji snabdeva ova trafostanica – rekla je Biljana Janković, direktor Sektora za planiranje i investicije Distributivnog područja Kragujevac.

Trafostanica "Divlje polje" obezbediće kvalitetnije napajanje električnom energijom i za gotovo 500 firmi i institucija, poput nove Palate pravde, novog zatvora, Univerzitetskog kliničkog centra, Hitne pomoći, studentskog doma, kragujevačkog univerziteta sa nizom fakulteta, više srednjih i osnovnih škola, oko 2.000 novih stanova najvećeg kragujevačkog naselja Aerodrom i mnogih drugih korisnika.

Na distributivnom području Kragujevac, koje obuhvata i teritorije Požarevca i Smedereva, privodi se kraju i rekonstrukcija trafostanice "Petrovac na Mlavi", vrednosti veće od 500 miliona dinara. Da bi se predupredili problemi sa plavljenjem reke Mlave, ugrađen je sistem za merenje podzemnih voda i sistem drenažnih kanala. Korist od ove rekonstrukcije imaće preko 25.000 potrošača koje snabdeva ova trafostanica. U završnoj fazi je i izgradnja nove trafostanice "Požarevac 2", što je trenutno najveća investicija u ovom području. Ukupna vrednost ovog ulaganja iznosi više od 580 miliona dinara.


– Sve ove investicije obezbediće stabilnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom potrošača i time unaprediti kvalitet života velikog broja ljudi – rekao je Dejan Savić, koordinator DP Kragujevac, ističući da kvalitetno snabdevanje električnom energijom postaje preduslov za privredni razvoj gradova i opština koji žele da privuku strane i domaće investicije i omoguće otvaranje novih radnih mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.