Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.06.2011.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvodnja dijabaza i krečnjaka od 2 miliona tona godišnje – Kamenolomi "Inter-kopa" spremni za "buđenje" građevinske industrije

Kamenolom "Divčibare"
Kamenolom "Divčibare"

U Volujcu, Zablaću, Jazovniku, Divčibarama, Podbukovima godišnje može da se proizvede i preradi oko 2 miliona tona krečnjaka i dijabaza. U tim kamenolomima koji posluju u sastavu šabačke kompanije "Inter-kop" prošle godine je proizvedeno oko 1,4 miliona tona kamena različitih frakcija, a ove godine je planirana eksploatacija za 100.000 tona više.

- Kapaciteti naših kamenoloma su dosta veliki tako da možemo da eksploatišemo više od 2 miliona tona na godišnjem nivou. Ovi kamenolomi dosta znače našoj kompaniji, pre svega, da bi imala sirovine za naše poslovanje odnosno za naše sektore niskogradnje i visokogradnje. Očekujemo još veći plasman na tržištu čim oživi građevinska industrija i započnu neki veliki infrastrukturni radovi – kaže za "eKapiju" Ljubiša Gajić, direktor sektora kamenolomi u "Inter-kopu".

Kamenolom "Divčibare" se nalazi u blizini Kosjerića i bavi se proizvodnjom i preradom dijabaza koji se isključivo koristi za završne slojeve u izgradnji puteva.

- "Divčibare" je površinski kop dijabaza koji je magmatska stena odnosno vulkanskog je porekla. Godišnji kapacitet ovog kamenoloma je 350.000 tona. Ovde smo postavili najsavremeniju opremu za preradu, a reč je o mašinama poznate svetske kompanije "Meco minerals". U kamenolomu "Divčibare" zapošljavamo 30 radnika – navodi Gajić.

Kamenolom "Volujac" kod Šapca, otvoren 2005. godine, bavi se proizvodnjom krečnjaka namenjenog za putnu privredu. "Zablaće" je još jedan kamenolom u sastavu "Inter-kopa" nadomak Šapca i bavi se preradom krečnjaka kvaliteta 98,9% CaCO3, a svoju primenu ima u fabrikama šećera, fabrikama mineralnih đubriva, fabrikama stočne hrane, proizvodnji filera i sl. Takođe krečnjak ove vrste se ekspolatiše i prerađuje u kamenolomu "Jazovnik" kod Vladimiraca kapaciteta 350.000 tona godišnje.

"Erozija" Valjevo

Preduzeće "Erozija" Valjevo, koje se bavi proizvodnjom kamenih agregata, proizvodnjom sadnog materijala, građevinskim radovima, ozelenjavanjem i projektovnjem, privatizovano je 2008. godine kada ga je kompanija "Inter-kop" kupila za 3,5 mil EUR. Valjevsko preduzeće raspolaže rasadnikom od 8 ha i kamenolomom na 15 ha.

Kamenolom "Podbukovi"
Kamenolom "Podbukovi" (Foto: b)

- Rasadnik je u momentu privatizacije bio zapušten a sada ima više od 500.000 sadnica lišćara, četinara, hortikulturnih biljaka različitog uzrasta. U momentu privatizacije firma je imala mnogo problema - bio je blokiran žiro račin, neisplaćene zarade radnicima za 17 meseci, nepovezani radni staž više od dve godine i drugi neizmireni računi. Posle uspešne privatizacije, što je potvrdila i Agencija za privatizaciju, čiji su predstavnici dolazili nekoliko puta, ova firma je krenula uzlaznom putanjom, sve zaostale zarade su izmirene, broj zaposlenih se povećava – rekla je Slavica Rakić, direktorka "Erozije".

Rakić napominje da je najvažnije da firma sada ima dosta ugovorenih poslova, a cilj je da se u narednom periodu osim rasadničke proizvodnje bave i projektovanjem i izvođenjem radova na ozelenjavanju.

- Želimo klijentima da pružimo kompletnu uslugu – i projektovanje njhovog prostora, nabavku sadnog materijala i izvođenje radova. Sad radimo poslove na ozelenjavanju puta E75 u Novom Sadu, poslove na ozelenjavanju obdaništa Cerak, izvodimo radove i na regulaciji reke Bijelice u Guči. Osim samostalnih poslova, pratimo paralelno" Inter-kop" na projektima gde su zaduženi za izvođenje građevinskih radova.

Kako u razgovoru za "eKapiju" najavljuje direktorka "Erozije", preduzeće planira ulaganje u sadni materijal za biomasu kao i proizvodnju peleta.

Kamenolom "Podbukovi"
Kamenolom "Podbukovi" (Foto: b)

U sastavu "Erozije" je i kamenolom "Podbukovi", gde se proizvodi i prerađuje kvalitetni krečnjak koji ima široku primenu u građevinarstvu - za proizvodnju afaltnih mešavina i tampona. Kako su nam rekli u "Eroziji", rezerve krečnjaka su procenjene na 7 miliona kubika čvrste mase.

- Kamenolom koji je nakada bio zapušten, ima krečnjaka najboljeg kvaliteta koji se godinama koristio u šećeranama, a sada se koristi za proizvodnju različitih kamenih frakcija za izgradnju puteva. U kamenolom je dosta uloženo, kupljeno je novo drobilišno postrojenje proizvođača "Meco minerals" koje može da samelje 150 tona raznih frakcija na sat. Institut za puteve je uradio analizu koje su pokazale da je ovaj kamen izuzetnog kvaliteta – ističe direktorka valjevskog preduzeća.

Godišnji proizvodnja kamenoloma, smeštenog u blizini Valjeva, je 250.000 do 300.000 tona u zavisnosti od potrebe tržišta i frakcija koje se traže, a kapacitet je oko 350.000 tona.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE