NavMenu

U Srbiji 3.400 frilensera prijavilo porez

Izvor: biznisuregionu.com Četvrtak, 23.11.2023. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/expresswriters)Ilustracija
Preduzetnici u Srbiji čine 74,6% ukupnog broja sektora MSP. Ili, 27,3% svih zaposlenih. Njihov učinak u BDP iznosi 24% i poslednjih godina broj preduzetnika konstantno raste. Trenutno ih je više od 328.000. Ove godine za prvih šest meseci registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11% više nego u istom periodu 2022.

Kriza nije usporila ovaj pozitivan trend, sprovedene su neka od rešenja koja poboljšavaju regulatorni okvir za poslovanje, ali su mere podrške i dalje neophodne, poručeno je sa panela koji je održan u okviru programa StarTech, a povodom Globalne nedelje preduzetništva, koju je organizovao NALED.

Ove godine, prema rečima Dragana Demirovića, pomoćnik ministra finansija, najvažnije regulatorne izmene urađene za poboljšanje položaja paušalaca i frilensera.

- Produženo je ograničenje rasta poreske osnovice za paušalce do 10% do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike za 50%. Profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te je ograničenje rasta poreskih obaveza još uvek preduslov za poslovanje paušalaca - objasnio je Demirović.

U Srbiji je registrovano oko 147.200 paušalaca, a pre tri godine ih je bilo 121.700, rekao je Dragan Agatunović, koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi.

- Značajno je unapređen postupak oporezivanja frilensera. Do sada je oko 3.400 njih podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje - zaključio je Agatunović i dodao da će od naredne godine biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri.

Ministarstvo privrede nedavno je usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

- Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3% ukupnog broj zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24% u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih - rekla je Aleksandra Vučetić iz Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede.

Svi zainteresovani preduzetnici, mogu da se informišu o aktuelnim programima podrške i izmenama zakonske regulative preko portala preduzetnistvo.gov.rs.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice je ukazala na mere za poboljšanje uslova poslovanja preduzetnika, ali da ima još prostora za unapređenje.

- I dalje je aktuelna inicijativa "I preduzetnice su mame", koje nemaju ista prava tokom trudničkog i porodiljskog kao zaposlene žene. Olakšanje bi donelo objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona - rekla je Popara.

Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, podržao je navedene predloge i dodao da je neophodno omogućiti i automatski upis staža preduzetnicima i razmotriti povećanje limita za paušal od šest miliona.

On je najavio osnivanje Saveta za male biznise koji bi se sistemski bavio pitanjima preduzetnika. Vasiljević je podsetio je da je NALED pre pet godina inicirao reformu paušalnog oporezivanja koja je omogućila automatizaciju obračuna poreskih obaveza i predvidivost u poslovanju paušalaca, podizanje onlajn poreskog kalkulatora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.