NavMenu

"Sveti gral" svakog poslovanja - Upoznati potrebe i navike potrošača, ali to nije sve

Izvor: RTS Utorak, 21.11.2023. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/geralt)Ilustracija
Procedura osnivanja firmi u Srbiji odavno nije problem, a od maja je još brža i lakša jer se firme registruju onlajn. Mnogo veći problem je opstati u oštroj konkurenciji na tržištu. Sjajna poslovna ideja ili proizvod, samo je početak. Na dugom putovanju treba savladati mnogo krivina i strmina.

Dr Slađana Barjaktarović Rakočević, profesorka na Fakultetu organizacionih nauka, podseća na reči Dvajta Ajzenhauera.

- Planovi su ništa, planiranje je sve. Biznis plan jeste važan, ali on sam po sebi nije suština. Suština je ono što dovodi do njega - ističe profesorka Barjaktarović Rakočević.

Sveti gral svakog poslovanja je upoznati potrebe i navike potrošača na željenom tržištu, osmisliti strategiju promocije i prodaje i podjednako važno - upoznati konkurenciju, ali i svoje slabosti i realne pretnje.

- Kažu da od 100 biznis planova koji se napišu, 10 bude pročitano, a samo jedan dobije neko finansiranje. I zato treba da budete iskreni i da zaista predstavite stvari onakve kakve jesu - kaže Slađana Barjaktarović Rakočević.

Šta ako se sve uradi kako treba, ili bar tako mislimo, a posao ipak ne ide u željenom pravcu.

- Mi smo u projektu "Preduzmi ideju" koji je podržao USAID baš dosta fokusa stavili na tu fazu koja se zove ideacija. Treba proći kroz taj proces i validirati tu ideju pre nego što odlučimo da ćemo stvarno da uložimo sve svoje vreme, energij - kaže Tadej Kurpa, programski direktor projekta.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 3.500 ispitanika - predstavnika malog biznisa iz 15 zemalja, pokazalo je da 75% njih veruje da samo izlaskom na međunarodno tržište mogu da rastu i povećaju prihode.

Jelena Đurović, menadžerka za partnerstva u kompaniji Pejonir, rekla je da luksuz da se kreću i da se zadržavaju na domaćem tržištu imaju oni koji žive na tržištima poput SAD, Rusije, Kine, jer su ta tržišta dovoljno velika.

- Zbog toga je naša preporuka ovde da se razmišlja o nekim širim, daljim tržištima bez obzira na to što su ona daleko i što su možda mnogima u fokusu. Dakle, ima i konkurencije, tamo postoji i više uređenosti, postoji i veća kupovna moć - kaže Đurovićeva.

Možda ono što nam se učini kao brz i lak uspeh nije stvar sreće i pravog trenutka, već zapravo rezultat dugogodišnjeg rada i mnogo padova i podizanja koje niko ne vidi. Ipak se sve, pa i uspeh u biznisu, uči.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.