NavMenu

Potpisan ugovor za gradnju marine u Golupcu - U planu pet marina na Dunavu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.11.2023. 17:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nathan Jennings/Unsplash)Ilustracija
Ministarstvo turizma i omladine, Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su danas Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje marine u Golupcu. Ovaj Ugovor predstavlja preduslov za početak izgradnje infrastrukture golubačke marine, saopštila je Agencija.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će do kraja sledeće godine u potpunosti biti zaokružena izgradnja nautičke turističke infrastrukture na Donjem Podunavlju.

- U toku je realizacija projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a osim što ćemo graditi marinu i u Golupcu, tokom sledeće godine sledi i dupliranje kapaciteta za međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu - rekao je Kandić. Kandić je takođe najavio da je u 2024. godini u planu izgradnja novog putničkog pristaništa u Banoštoru čime će biti prošireni kapaciteti za prijem kruzera i na Gornjem Podunavlju.

On je ukazao na zadovoljavajući tempo oporavka domaćeg nautičkog turizma i u ovoj godini, imajući u vidu da je do 1. novembra na kruzerima bilo oko 170.000 putnika, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na isti period protekle godine.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović naglasio je da je projekat "Zaplovi Srbijom" osmišljen tako da se stalno nadograđuje i da pokazuje nameru države da ulaže u nautičku infrastrukturu, turizam i privredu.

- Želimo da privučemo što više turista da Srbiju obiđu sa reka. Golubac je jedna od lokacija koja će modernom marinom uticati na povećanje kako prihoda, tako i posetilaca u ovom delu naše zemlje. Međuresorna radna grupa za realizaciju projekta "Zaplovi Srbijom" u kojoj učestvuju najvažnije institucije u Srbiji je pravi primer dobre saradnje države na razvoju infrastrukture i turizma. Do sada smo, u okviru projekta, otvorili međunarodna putnička pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Zemunu, a do kraja godine otvorićemo i šabačko pristanište. Pored toga, gradi se i marina u Velikom Gradištu, u koju će u prvoj fazi biti uloženo oko 2.5 mil EUR - rekao je Petrović i naveo da je vrednost projekta "Zaplovi Srbijom" 30 miliona evra, kada je reč o planiranoj infrastrukturi.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da je Golubac jedna od lokacija obuhvaćenih kapitalnim projektom "Zaplovi Srbijom" koji je pokrenut u martu ove godine.

- Agencija je inicirala projekat uzimajući u obzir velike nautičke potencijale naše zemlje. Tokom projekta radiće se na izgradnji nedostajuće nautičke infrastrukture – marina i međunarodnih putničkih pristaništa, kao i na razvoju linijskog i kanalskog saobraćaja. Na taj način, turistima ćemo predstaviti tvrđave, arheološke lokalitete, spomenike kulture i prirodna bogatstva koja se nalaze na obalama reka u Srbiji. U okviru projekta planirana je izgradnja pet marina na Dunavu, a među njima je marina u Golupcu. To je druga marina koja počinje sa izgradnjom, budući da je već otpočela realizacija projekta marine u Velikom Gradištu. Uveren sam da će golubačka marina upotpuniti ponudu istočne Srbije i dodatno je približiti domaćim i stranim turistima - istakao je Perović.

Buduća marina nalaziće se na Dunavu u neposrednoj blizini centra Golupca i moći će da primi oko 100 plovila. Očekuje se da će se u sklopu marine, pored prostora za prihvat i smeštaj plovila, razviti i komercijalni i drugi sadržaji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.