NavMenu

Priključenje na električnu mrežu nije problem samo u Srbiji - Kompanije u Velikoj Britaniji čekaju i deset godina

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.11.2023. 13:51
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Velika prepreka u dekarbonizaciji industrijskih preduzeća je čekanje na nove priključke na električnu mrežu i po nekoliko godina, pokazalo je novo britansko istraživanje sprovedeno među energetskim preduzećima, proizvođačima cementa, keramike i hemikalija.

Cilj ankete koju je sproveo Centar za istraživanje i inovacije u industrijskoj dekarbonizaciji (IDRIC) je da istraži izazove dekarbonizacije s kojima se suočavaju industrijske kompanije u različitim sektorima.

Nekoliko industrija sa visokim emisijama ugljenika moglo bi smanjiti emisije elektrifikacijom dela ili celog procesa proizvodnje. Međutim, preliminarni rezultati ankete otkrivaju kako njihove napore da poslovanje učine manje intenzivnim u pogledu emisija otežava značajno kašnjenje u dobijanju novih ili nadograđenih priključaka na električnu mrežu.

Iako nisu sve kompanije koje su učestvovale u anketi rekle da se suočavaju sa kašnjenjima, mnoge kompanije su prijavile da su im ponuđeni datumi priključenja "daleko u 2030-im", saopštio je IDRIC.

Kašnjenje u priključcima na mrežu utiče na sve putanje dekarbonizacije, prema anketi, uključujući projekte elektrifikacije proizvodnih procesa, instalaciju kapaciteta za proizvodnju energije na licu mesta, proizvodnju vodonika, poboljšanje energetske efikasnosti ili implementaciju tehnologija za hvatanje, iskorišćavanje i skladištenje ugljen-dioksida.

Kris Vilijams, predsednik grupe zainteresovanih strana IDRIC-a, rekao je da su početni dokazi razlog zabrinutosti za ambiciju Velike Britanije da do 2050. ostvari emisije neto nula i mogli bi dovesti u opasnost radna mesta.

- Rezultati pokazuju da bez obzira na to koji tehnološki put dekarbonizacije izaberu naše industrije, bilo da se radi o elektrifikaciji, vodoniku ili hvatanju i skladištenju ugljen-dioksida, bilo koji od ovih pravaca može biti ometen problemima sa priključcima na mrežu. Anketa je počela da prikuplja i beleži dokaze potrebne vladi Velike Britanije da shvati stvarne probleme s kojima se industrije suočavaju sada, a ne u budućnosti i preduzme političke akcije potrebne da podrži i razvija naše industrije kroz pravi prelazak na neto nula emisija – istakao je.

Vlada Velike Britanije ima cilj da do 2035. godine smanji industrijske emisije za 69% u odnosu na 2022. godinu - cilj koji, kako primećuje Komisija za klimatske promene, zavisi od hitnih i radikalnih promena unutar proizvodnje i industrijskog sektora Velike Britanije.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Birn je saopštio da je reč o ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori. Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gostujući u Jutarnjem programa RTS-a, izjavio je da prodaja stubova svetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.