NavMenu

Rekonstrukcija 400 km pruga u Vojvodini - Prethodno trajno ukinuto 435 km

Izvor: eKapija/B92 Ponedeljak, 20.11.2023. 12:41
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Ilustracija
Na teritoriji Vojvodine će se u narednom periodu rekonstruisati skoro 400 km pruga, u saradnji sa kompanijama iz NR Kine. Vojvodina je tokom poslednje tri godine svedok izgradnje i obnove, ne samo lokalnih, regionalnih i auto-puteva, izgradnje najdužeg tunela u Srbiji (deo Fruškogorskog koridora), već i ozbiljne železničke infrastrukture koja novom, savremenom brzom prugom spaja Beograd i Novi Sad za samo 30 minuta, a do kraja sledeće godine i Suboticu, piše b92.net.

Prošle godine je u Vojvodini trajno ukinuto 435 kilometara železničkih pruga, uključujući pojedine koje se "naslanjaju" na novu brzu prugu (Vrbas - Novi Bečej), zatim vezu sa gradom koji ima luku na Dunavu (Sombor - Apatin), kao i jednu ravničarsku prugu u dobrom stanju koja je povezivala dva značajna industrijska grada (Zrenjanin - Vršac) .

Planirane su rekonstrukcije postojećih pruga Pančevo-Zrenjanin-Čoka-Subotica, zatim pruga od Subotice do Sombora, zatim pruga od Sombora preko Bogojeva do Novog Sada, kao i pružni pravac od Vrbasa do Sombora, navodi b92.net.

Osim rekonstrukcije pruge, raditi i postavljanje panela za zaštitu od buke na svim prugama koje prolaze kroz naseljena mesta.

U planu su rekonstrukcije sledećih pružnih pravaca: Vrbas – Sombor 53 km, Pančevo – Subotica 200 km, Novi Sad – Bogojevo 77 km i Bogojevo – Sombor – Subotica 93 km.

Trenutno se gradi 108 km brze pruge od Novog Sada do Subotice – Kelebije (nastavak pravca brze pruge od Beograda do Novog Sada). Predviđeno je da se izgradi 12 stanica na pruzi, 13 mostova, 31 propust, 3 denivelisana ukrštaja, 54 putna prelaza u nivou, 11 podvožnjaka, 27 nadvožnjaka, 2 pešačko-biciklistička pothotnika, a najznačajniji arhitektonski objekti su stanične zgrade u Novom Sadu i Subotici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.