NavMenu

Hrvatska postaje središte za snabdevanje evropske industrije vodonikom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.11.2023. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Audio und werbung)Ilustracija
Delegacija brazilske države Piaui posetila je lokaciju nekadašnje petrohemije Dina u Omišalju na Krku gde bi trebao da zaživi projekt Green Energy Park Krk. Reč je o stvaranju lanca snabdevanja za uvoz zelenog amonijaka snabdevanje evropske industrije vodonikom. Predstavljajući projekt generalni direktor Green Energy Parka, Bart Biebuyck, kazao je da je ideja da se u Omišlju napravi uvozni terminal zelenog amonijaka koji će dolaziti iz raznih država, među kojima je i Brazil.

– Evropa ima jasne ciljeve da se dekarbonizuje i da do 2030. godine proizvede više od 20 miliona tona vodonika godišnje. Pola toga može se uvesti putem hemikalija koje prenose vodonik. Zeleni amonijak je nosilac energije – iz njega se opet može odvojiti vodonik. Stoga na Krku planiramo napraviti uvozni terminal gde će dolaziti amonijak iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Evropi. Potpisano je pismo namere za izgradnju proizvodno-izvoznog kompleksa u severoistočnoj brazilskoj državi Piaui. Prva zelena fabrika amonijaka, čiju izgradnju priprema Green Energy Park, bila bi smeštena u posebnoj zoni i dosegla bi kapacitet od pet milionna tona godišnje. Od toga se petina namerava poslati na Krk - kazao je Biebuyck, piše Novi list.

Dolaskom na Krk amonijak bi se konvertovao u vodonik koji bi se koristio za energiju u industriji, a u planu je razviti proizvodnju koja će snabdevati veliki deo Evrope.

- Planiramo da postanemo ulazni južni koridor za severnu Evropu. Reč je o snabdevanju industrijskih središta u severnoj Italiji, južnoj Nemačkoj i drugim obližnjim područjima. Finalni potrošač biće teška industrija koja danas koristi fosilna goriva ili prirodni gas - pojasnio je generalni direktor Green Energy Parka.

Amonijak će na Krk stizati tankerima, a kako je najavio Biebuyck, izgradiće se i rezervoari zapremine sto hiljada kubika. Prvi bi trebalo da bude gotov najranije 2027. godine. Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodonika iznosiće deset milionna tona, a od te količine može se proizvesti 1,8 miliona tona vodonika. GEP Krk prvu fazu procenjuje na pola miliona evra, a cilj je da ukupna investicija dosegne dve i po milijarde.

Ideja je napraviti i inkubator vodonika na Krku i u projekt uključiti razne institucije, među kojima je i Sveučilište u Rijeci.

GEP Krk je trenutno u fazi projektovanja, izrađuje se studija izvodivosti. Dodajući da se radi o dugoročnom projektu koji bi u potpunosti mogao zaživeti za desetak godina Biebuyck kaže da se trenutno u Evropi razvija šest sličnih terminala, a GEP Krk želi biti prvi na ovom području.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.