NavMenu

Glasanje za vizuelni identitet nacionalnog brenda Crne Gore

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.11.2023. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja/Nacionalni brend - rjesenja)
Ministarstvo ekonomskog razvoja je pozvalo je građane da glasaju za izbor vizuelnog identiteta nacionalnig brenda Crne Gore. Javno glasanje je otvoreno je do 29. novembra.

Kako su saopštili, Ministarstvo je, kao nosilac politike nacionalnog brendiranja, u obavezi da, u skladu sa Strategijom razvoja nacionalnog brenda 2022-2026, ali i Zakonom o nacionalnom brendu, definiše vizuelni identitet nacionalnog brenda Crne Gore.

- Imajući u vidu značaj samog procesa, ali i važnost uključivanja akademske zajednice u isti, u cilju njegovog uspješnog okončanja, nakon obavljenih konsultacija sa Univerzitetom Crne Gore, Univerzitetom Mediteran i Univerzitetom Donja Gorica, definisan je model saradnje na izradi predloga rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda - navodi se u saopštenju.

Ovaj model je podrazumijevao da studenti sa svakog univerziteta budu angažovani na izradi predloga rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda Crne Gore, pod vođstvom profesora, okupljenih u tzv. mentorske timove.

Svaki univerzitet je dao predlog članova mentorskih timova, a studenti su odabrani po pozivnom konkursu koji je okončan u avgustu ove godine. Ukupno tri radna studentska i tri mentorska tima, bila su u obavezi da izrade po jedan predlog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda i da ih dostave Ministarstvu do 31. oktobra. Predlozi su predstavljeni u petak 10. novembra 2023. godine žiriju za izbor pobjedničkog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda Crne Gore, a jedan glas u žiriju uzeće i građani Crne Gore.

- U vezi navedenog, a uzimajući u obzir važnost uključivanja javnosti u sam proces, molimo vas da učestvujete u procesu javnog glasanja i vaš glas date predlogu koji smatrate najadekvatnijim da predstavlja nacionalni brend Crne Gore - pozvali su uz Ministarstva.

Anketa je dostupna OVDJE.

Predlozi rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda Crne Gore predstavljeni su dalje u tekstu.

Radni studentski tim Univerziteta Crne Gore, koji su činili studenti: Aleksandra Drecun, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje; Miloš Nikolić, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje; Biljana Popovic, Fakultet političkih nauka i Stefan Raičević, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, izradio je sljedeći predlog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda:

(Foto: Aleksandra Drecun, Miloš Nikolić, Biljana Popovic, Stefan Raičević)

Obrazloženje ideje: Poruka "Sve na ruku - All at hand" ima široki asocijativni potencijal. Ona govori o lakoći življenja i pristupačnosti, oslikava duh društva, sugeriše toplu, gostoljubivu atmosferu, za sve posjetioce i stanovnike. Znak sugeriše koncentraciju sadržaja, isprepletenost, povezanost, kontinuitet. Prepoznaju se talasi, ruke, floralni motivi, elementi etno-grafskog nasljeđa, ali i arhetipski, tehnološki i informatički obrasci.

Radni studentski tim Univerziteta Mediteran, koji su činili studenti: Aleksandra Popović, Fakultet za ekonomiju i biznis; Jevrem Bojović, Fakultet vizuelnih umjetnosti; Filip Perović, Fakultet vizuelnih umjetnosti i Nina Kekić, Fakultet vizuelnih umjetnosti, izradio je sljedeći predlog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda:

(Foto: Aleksandra Popović, Jevrem Bojović, Filip Perović, Nina Kekić)

Obrazloženje ideje: Ideja se zasniva na konceptu majke, simbola plodnosti i zaštite. Crna Gora je zemlja koja čuva svoju prirodu i resurse, kao majka koja čuva svoje potomstvo. Uzevši u obzir sva bogatstva ove zemlje, centralni element vizuelnog identiteta jeste figura koja simbolizuje ideju plodnosti, predstavljajući Crnu Goru, kao plodno tlo za rast, razvoj i usavršavanje. Takođe, ukazuje na dobro ukorijenjen odnos Crne Gore prema prirodi i okolini, njenih građana i posjetilaca, prema tim raznovrsnim ljepotama. Akcenat se stavlja na vertikalni dio, koji predstavlja razvoj, a to je list, list koji se nalazi na pramcu – pravac razvoja Crne Gore, usmjerenom, prije svega, prema visinama ekonomske izvrsnosti i ekološke održivosti.

Radni studentski tim Univerziteta Donja Gorica, koji su činili studenti: Gordana Vojinović, Fakultet za dizajn i multimediju; Martina Camaj, Fakultet za dizajn i multimediju; Slađana Gutović, Fakultet za dizajn i multimediju; Ardijan Gojcaj, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis; Todor Mitrović, Fakultet umjetnosti; Maja Adžić, Fakultet za dizajn i multimediju; Tamara Stanić, Fakultet za dizajn i multimediju; Ena Čekić, Fakultet za dizajn i multimediju, izradio je sljedeći predlog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda:

(Foto: Gordana Vojinović, Martina Camaj, Slađana Gutović, Ardijan Gojcaj, Todor Mitrović, Maja Adžić, Tamara Stanić, Ena Čekić)

Obrazloženje ideje: Predlog idejnog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda, sastoji se iz znaka sačinjenog od tri figuralna elementa, koja u kombinaciji evociraju niz simboličkih značenja povezanih sa Crnom Gorom. Kroz spoj dvije figure koje istovremeno predstavljaju zajedništvo, ali i ekološki koncept države i ljepote njene prirode, formalno reprezentujući planinske vrhove, meandre bistrih rijeka, jadranskog i crnomorskog sliva, i toplinu mediteranskog sunca, predstavljenog u vidu kružnog oblika, nastojalo se ukazati na ključne konkurentske prednosti države, izražene, prije svega, u multikulturalnosti i ekologiji. Znak diskretno sugeriše oblik slova "M", oslanjajući se na ispis naziva države (Montenegro). Znak je direktno inspirisan istorijskim i formalnim modernističkim kontekstom slike Petra Lubarde "Noć u Crnoj Gori", čime predstavlja sponu između tradicije i savremenosti, pa u kombinaciji sa sloganom interpretira kulturno i istorijsko nasljeđe. Slogan ima za cilj da intrigira i izazove na otkrivanje skrivenih ljepota Crne Gore.

Sve verzije rješenja pogledajte u galeriji.

Fotogalerija
Vizuelni identitet nacionalnog brenda Crne Gore
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.