NavMenu

Kod Ušća u planu panoramski točak visok 85 metara i akvarijum na 5.000 m2 - Arhitekte daju predloge za tačne lokacije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.11.2023. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
U okviru konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koji su raspisali Prirodnjački muzej u Beogradu i Društvo arhitekata Beograda, predviđen je i urbanističko-arhitektonski konkurs za područje Parka prijateljstva-Ušće.

Ovim konkursom se od učesnika očekuje da, osim za Prirodnjački muzej, daju predloge za lokacije Muzeja umetnosti 21. veka, akvarijuma i panoramskog točka.

Sadržaj akvarijuma, kako se navodi, treba planirati u okviru javne zelene površine parka, tako da maksimalna površina pod objektom ne pređe 5.000 m2.

- Na osnovu statistike vezane za turističku potrebu i demografskih podataka orijentaciono je postavljen kapacitet na godišnjem nivou od 500.000 do 600.000 posetilaca. U odnosu na standarde vezane za ovu vrstu programa, planiran broj parking mesta je oko 150, sa adekvatnim prostorom namenjenim parkiranju autobusa za organizovane posete učenika - navodi se.

Minimalan broj zaposlenih je oko 40, glavni akvarijum zapremina 2 miliona litara.

Maksimalna visina panoramskog točka predviđena planom je 85 m.

- Panoramski točak, u odnosu na sve ostale sadržaje predviđene planskom dokumentacijom najprivremenijeg je karaktera. U odnosu na objekte kulture nacionalnog značaja i objekat akvarijuma čija trajnost proizilazi iz veličine građeviskog poduhvata potrebnog za realizaciju ovog sadržaja, lokaciju za program panoramskog točka planirati kao sekundarnui prateću - piše u konkursu.

Učesnici treba da odrede i najpovoljniju lokaciju za razvoj prostora i programa koji bi obezbedio proširenje kapaciteta i razvoj postojeće ustanove Muzeja savremene umetnosti. Posebnim projektnim arhitektonskim konkursom planiraće se izrada idejnog rešenja objekta Muzeja 21. veka.

- Na ovom konkursu, u okviru prvog zadatka, u odnosu na pozicije ostalih sadržaja i kapacitete lokacije predložiti najpovoljnije prostorno programske odnose iz kojih proizilazi predlog lokacije za objekat čija maksimalna površina pod objektom ne prelazi 8.000 m2 - piše u konkursu.

Na inicijativu Muzeja savremene umetnosti a na osnovu ideje koja postoji još u planu iz 1962. godine, novi objekat Muzeja umetnosti 21. veka planiran je kao proširenje kapaciteta za baštinjenje savremene umetnosti u novom veku a okviru formiranja muzejskog kompleksa.

Podsetimo, gradnja akvarijuma i panoramskog točka u Parku Ušće najavljena je još 2018. godine. Tada je navedeno da je predviđeno da panoramski točak da bude visok 85 metara, što je više od točka u Beču, koji ima 65 metara, i teži 240 tona čelične konstrukcije.

Prilikom predstavljanja planova za EXPO 2027, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je u blizini Hotela Jugoslavija i izgradnju "velikog akvarijuma". Blizu te lokacije u planu je i gradnja nacionalne koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću u Beogradu, kako je rekao Vučić, biće izgrađen prvi Prirodnjački muzej, gde će biti izgrađena i "muzejska četvrt", ili "četvrt kulture", jer će u blizini biti izgrađena i Filharmonija, kao i akvarijum u zemunskom delu.

I. Ž.

Mapa: Park prijateljstva na Novom Beogradu
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.