NavMenu

Brže do novca i niže provizije - Kada bi mogao da krene direktni platni promet između Crne Gore i Srbije?

Izvor: RTCG Nedelja, 19.11.2023. 16:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Philippedelavie)
Uprkos apelima privrede i državnika već 17 godina nema direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, ali to bi uskoro moglo da se promeniti, pa će građanima i privrednicima uz niže provizije uplaćeni novac istog dana biti na računima. Iz crnogorske Universal capital banke još uvek nemaju tačnu informaciju kada će direktni platni promet biti uspostavljen, ali navode da je u toku testiranje sistema.

Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore, pa gotovo da nema privrednika koji ne uvozi robu iz naše države, ali je plaća uz visoke provizije. Razlog je što već 17 godina ne postoji direktni promet između dve države, ali je privrednike obradovala najava da bi se to uskoro moglo promeniti.

Kako je rekao Milutin Đuranović iz Privredne komore, očekuju da će doći do radikalnog smanjenja provizija i jedan deo troškova na taj način će se smanjiti. Takođe, sa vremenskog aspekta smanjiće se putanja novca odnosno rokovi prenosa novca prema dobavljačima.

Kada bi se to moglo desiti, iz Universal capital banke, koja je jedina od 11 banaka u Crnoj Gori pokazala interesovanje za konačno uspostavljanje direktnih plaćanja sa Srbijom, nisu mogli sa preciznošću da kažu. U toku je testiranje sistema, a ono što je sigurno jeste da će put novca od Podgorice ka Beogradu koji je trajao nekoliko dana, ubuduće biti kraći.

Saradnik u međunarodnom platnom prometu Vladimir Jovićević nada se da će to biti mnogo brže i da će provajder, to jest operater, Narodna banka Srbije u potpunosti u roku od nepuna 24 sata izvršavati plaćanja.

Prema nekim procenama, trebalo bi da budu i niže tarife od sadašnjih za međunarodni platni promet.

Provizije koje građani i privreda sada plaćaju za uplate ka Srbiji zavise od banke u kojoj to čine ali i visine iznosa. Tako je u proseku za uplatu 100 EUR neophodno izdvojiti još 15 EUR. Svi oni koji nisu klijenti Universal capital banke kada se uspostavi direktni platni promet biće dovoljno da otvore samo račun u toj banci.

Jovićević kaže kako to ne znači da moraju celokupno poslovanje da prenesu preko te banke.

- Ono što ćemo se mi truditi je da ne opterećujemo klijente dodatnim zahtevima i da račun koji otvore kod nas samo služi za potrebe navedenog kliringa - rekao je on.

Direktni platni promet između Srbije i Crne Gore prekinut je 2006. godine, a godinu kasnije potpisan je Sporazum o međunarodnom kliringu koji do danas nije zaživeo. Uprkos apelima privrede ali i zvaničnika obe države nije bilo interesovanja banaka u Crnoj Gori. To što Centralna banka nema mehanizama da im naredi kako da posluju sa inostranstvom bankari su do sada koristili za dodatnu zaradu.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović navodi da se sa tim poprilično kasni.

- Vi danas imate neka druga sredstva transfera koja nisu vezana samo za banke. Neki profit, kako sam ja računao, sa Srbijom godišnje na današnji dan kroz korespodentske banke po osnovu svh transakcija iznosi negde oko 100.000 EUR - kazao je Filipović.

Prema podacima Centralne banke, u prethodne tri godine platni promet između Crne Gore i Srbije bio je preko 4,5 mlrd EUR, a banke su zaradile nešto više od 7 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.