NavMenu

GSP Beograd raspisao tender za kupovinu 20 novih tramvaja - Prva nabavka šinskih vozila posle 30 CAF-ova

Izvor: eKapija Subota, 18.11.2023. 14:17
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Martyn Jandula)
Španski CAF tramvaji poslednji su koji su za potrebe beogradskog javnog prevoza kupljeni pre više od deset godina i njih 30 vadi prosek izuzetno starom i dotrajalom tramvajskom podiststemu GSP Beograd. Posle toga, jedno vreme kupovina tramvaja uopšte nije pominjana, da bi poslednjih nekoliko godina gradska vlast najavljivala i obećavala nabavku novih tramvaja, ali na najavama se sve i završavalo. Da su poslednje najave na ovu temu nešto izvesnije, moglo se naslutiti na septembarskoj sednici Skupštine grada kada se odlukom većine GSP zadužio sa 325 mil EUR, a u susret najavljenoj nabavci tramvaja. Tu dugoočekivanu nabavku najveći gradski prevoznik konačno je i raspisao.

Kako se može videti u tenderskoj dokumentaciji reč je o nabavci 20 niskopodnih tramvaja, a kao rok za dostavljanje ponuda određen je 8. decembar ove godine. Zanimljivo, u tenderskoj dokumentaciji, iako je reč o nabavci koja će biti velikog iznosa, nije navedena i procenjena vrednost nabavke. Sam budući ugovor oročen je na 48 meseci odnosno na četiri godine, pa se očekuje da, kao i u slučaju ranijih nabavki vozila za potrebe javnog prevoza, i isporuka novih tramvaja bude organizovana u nekoliko tura.

- Tramvaji će biti zglobna petodelna vozila, potpuno niskopodni, opremljeni mikroprocesorskim sistemom za regulaciju vuče i kočenja, elektronskim sistemom za informisanje putnika, video nadzorom, rampom za lica sa posebnim potrebama i klima uređajem u kabini vozača i putničkom prostoru. Dužina tramvaja (bez spojnica) iznosi 29 – 32 m. Najveća širina na najširem delu tramvaja mora biti u opsegu od 2,20 - 2,40 m sa retrovizorima i žmigavacima. Ne sme se izazivati buka koja je neprihvatljiva za okolnu sredinu i putnike u tramvaju. Novi tramvaji treba da budu projektovani i izrađeni za životni vek od najmanje 30 godina sigurne i pouzdane eksploatacije pod uslovima koji su opisani u nastavku. Smatra se da tramvaji prelaze oko 70.000 km godišnje. Isporučilac će podneti dokumentovani dokaz o sposobnosti zadovoljavanja ovog zahteva - precizira se između ostalog u dokumentaciji.

Kako se dodaje, vozilo mora da bude mehanički kompatibilno, po pitanju sprezanja, sa postojećim vozilima: ČKD KT4, DÜVAG sa prikolicom i CAF, odnosno sa onim tramvajima koji su saobraćaju na ulicama Beograda.

- Svi troškovi dopremanja tramvaja od radnog prostora isporučioca do depoa GSP Beograd, kao i troškovi iskrcavanja i ispravnog postavljanja tramvaja na kolosek, i svi drugi troškovi nastali u toku isporuke padaju na teret isporučioca. Novo vozilo mora da bude usklađeno (kompatibilno) u svakom pogledu sa tramvajskom infrastrukturom grada Beograda, uslovima održavanja, profilom (gabaritom) i zahtevima eksploatacije. Projektovana brzina na pruzi u tramvajskoj mreži je 50 km/h (izuzetno 40 km/h – pruga preko Mosta na Adi) na horizontalnim i ravnim deonicama - ukazano je u dokumentaciji.

Više detalja o nabavci može se naći OVDE.

Od osporavanja zaduživanja do sumnje u nameštanje tendera

Kada je u septembru ove godine postalo jasno da će se GSP prilično zadužiti, Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) upitao je da li je razlog za misteriozno zaduživanje GSP-a od čak 38 milijardi dinara, kupovina turskih tramvaja marke Bozankaja (Bozankaya)?

- Da li je Šapićev šef kabineta tajno išao u Tursku i tamo pregovarao sa turskim proizvođačem tramvaja Bozankaja, bez bilo kakvog zakonskog osnova i redovne tenderske procedure - istakao je tada u javnom pismu direktor CLS-a.

Tramvaji Bozankaja u Evropi koriste samo u Rumuniji i da ne spadaju u etabliranu klasu tramvaja, niti postoji ijedan objektivni razlog da se oni unapred favorizuju, ukazao je tada Jovanovića.

Na ovu temu reagovali su u septembru i predstavnici beogradske opozicije pitajući zašto se ide ka ovolikom zaduživanju GSP-a za kupovinu novih vozila, ako je budžet grada "težak" čak 1,6 mlrd EUR.

D. A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.