NavMenu

Berkeley Space Center - Predstavljeni planovi za futuristički istraživački kompleks u NASA parku (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 17.11.2023. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: FitzFox/Pixabay)
U Silicijumskoj dolini, na teritoriji NASA Istraživačkog parka, tim stručnjaka među kojima je i arhitektonski studio HOK, objavio je planove za izgradnju poslovno-istraživačkog kompleksa nazvanog Berkeley Space Center.

Ovaj ambiciozni projekat, koji obuhvata oko 130.000 kvadratnih metara prostora za kancelarije i istraživanje, uključuje Univerzitet Kalifornije u Berkliju, developera SKS Partners, arhitektonski studio HOK i studio za pejzažnu arhitekturu Field Operations.

Berkeley Space Center će biti smešten na placu unutar NASA Ames Istraživačkog centra i imaće niz niskih zgrada sa staklenim fasadama, kao i otvoreni prostor. Nalaziće se pored Moffett Federalnog aerodroma i Hangara One, nekadašnjeg hangara za cepeline iz 1930-ih koji sada poseduje Google.

Kompleks će biti namenjen istraživanju i maloprodaji, a u početnom planu se navodi i manji broj stambenih objekata. U središnjem delu će biti smeštena zelena površina oko koje će biti šetalište sa perforiranom nadstrešnicom.

Cilj Berkeley Space Centera je da od samog početka bude dizajniran tako da podstiče kolaborativno okruženje sa kritičnom masom i infrastrukturom potrebnom za širenje granica znanja i razvoj tehnologija budućnosti. On će podržavati istraživanja u oblastima aeronautike, računarstva i klimatologije.

Autori navode da je izgradnja samog objekta prilika za istraživanje inovacija. Ovde će moći da se redefiniše dizajniranje velikih razvojnih projekata, njihova gradnja i kasnije upravljanje. Čitavo područje će služiti kao poligon za nove i napredne tehnologije gradnje sa niskim emisijama ugljenika.

Ovo podrazumeva upotrebu solarne energije i atmosferskih voda, kao i ulaganje u fitoremedijaciju lokacije, proces koji će izlečiti podzemne vode.

Aeronautička istraživanja se na ovoj lokaciji obavljaju još od kasnih 1930-ih, prvobitno pod okriljem Nacionalnog savetodavnog odbora za aeronautiku, a kasnije je integrisano u NASA-u nakon njenog osnivanja 1958. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.