NavMenu

Koji povrtarski usevi donose najveću zaradu? - Pasulj i krompir posebno zanimljivi

Izvor: Dnevnik Sreda, 15.11.2023. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: benjamas11/shutterstock.com)Ilustracija
Povrtari koje su promašili oluja nepogode i koji su radili kako struka zapoveda ove godine imaju razloga da trljaju ruke, jer su uglavnom na poljim ili u baštama brali solidnu zaradu.

Troškovi jesu veliki, ali ima sezona kada se težak rad isplati, a sezona za nama je izgleda takva. U povrtarstvu za to treba dosta novca. Za sejanje krompira treba spremiti po hektaru čak 8.000 EUR, za šargarepu i crni luk oko 10.000 EUR, lubenice oko 5.000 EUR, pasulja oko 2.500 EUR.

S druge strane, u solidnim godinama i prinosi ovoga povrća kod profesionalnih povrtara mogu, na primer, kod krompira i luka da budu 40 do 50 tona po hektaru, šargarepe 60 tona po hektaru, pasulja do tri tone po hektaru.

Tako za hektar šargarepe treba uložiti oko 10.000 EUR- 1.180 000 dinara, ali ako je prinos iznad 40 tona po hektaru i koštanje iznad 30 dinara, donosi dobit. Šargarepom se sada naveliko trguje u rasponu od 30 do 60 dinara. Kilogram šargarepe od, na primer, 50 dinara naveliko i prinos od 50 tona po hektaru donosi 2,5 miliona dinara, duplo od uloženih 1.180.000 dinara, odnosno po hektaru zarada je oko 1.320.000 dinara.

Kod krompira zarada je malo niža, ali je i ulog manji. Ko je krtolu prodavao u oktobru kada je cena naveliko bila od 50 do 60 dinara, taj je po hektaru, kada se odbije 8.000 EUR uloga - 944.000 dinara dobio malo više od milion dinara zarade, ako je rod prodao po 50 dinara i imao prinos od 40 tona po hektaru. Sa višom cenom i većim prinosom, zarada je i veća.

Trenutno je kilogram crnog luka naveliko 45 dinara, a bio je u junu i 75 i 80 dinara. Prinosi su ove godine bili različiti, kod nekih profesionalnih povrtara rod je bio svega 30 tona po hektaru, a u dobrim godinama mogu da budu i 80 do stotinu tona. Ukoliko se pomnoži 30 tona po hektaru sa 45 dinara dobije se 1.350.000 dinara ili 2.250.000 dinara kada je luk vredeo naveliko 75 dinara. Zarada u oba slučaja postoji, jer setva po hektaru od oko 10.000 EUR - 1.180.000 dinara je isplaćena.

Molski mali povrtari koji su sejali peršun zadovoljni su cenom kilograma peršuna koji na pijacama prodaju za 300 dinara po kilogramu, a naveliko pet do deset kilograma za 250 dinara kilogram. Kažu da zarade ima i da je najbolje da se seje više povrtnih vrsta, jer se onda prihodi i gubici prelivaju i mogu pokrivati troškovi onog povrća koje je podbacilo. Po hektaru se, napominju, kod profesionalnih proizvođača može dobiti 20 tona peršuna.

Dr Đorđe Vojnović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu rekao je za Dnevnik da se kod nas seje više od 40 različitih povrtarskih vrsta, ali da je oko 30 ekonomski značajno.

- Tokom protekle godine, najisplativija proizvodnja ostvarena je kod crnog luka i standardno kod paprike i paradajza. Pošto na domaćem tržištu nemamo dovoljno pasulja i krompira te dve povrtne vrste mogle bi biti perspektivne za domaće povrtarstvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.