NavMenu

Erste Grupa uspešno upravljala prvom emisijom rumunskih obveznica vrednosti 1,5 milijardi EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.06.2011. 11:54
Komentari
Podeli

"Erste Grupa" je uspešno upravljala prvom emisijom državnih obveznica ročnosti 5 godina i vrednosti 1,5 mlrd EUR za Republiku Rumuniju, koja ima rejtinge Baa3/BB+/BB+ (Moody’s/S&P/Fitch, svi stabilni). Transakcija je usledila nakon panevropske promotivne kampanje emitenta, kojeg su zastupali državni sekretar Bogdan Dragoi iz Ministarstva za javne finansije i Kristian Popa, zamenik guvernera Narodne banke Rumunije.

Emisija predstavlja prvu transakciju u okviru novoustanovljenog programa EMTN vrednog 7 mlrd EUR. Program EMTN (Euro Medium Term Note – srednjoročne evroobveznice) je dokumentacioni okvir koji omogućava fleksibilno izdavanje obveznica u raznim valutama i sa različitim dospećima na tržištu evroobveznica. "Erste Grupa" je u programu nastupala kao saorganizator i diler.

Emisija sa rokom dospeća 17. juna 2016. godine nosi kupon od 5,25%, a cena joj je odreĎena po ceni ponovljene ponude od 99,794% i prinosu od 5,298%. Dobra tražnja od strane investitora iz Velike Britanije i Irske (30%), SAD (20%), Nemačke i Austrije (8%), kao i iz zemalja CIE (8%), pored domaćih naloga (20%) u Rumuniji, omogućila je da se cena ponude odredi na nivou srednjeg svopa uvećanog za 255 baznih poena.

- Naše jake reference kao organizatora emisije u nedavnim poslovima Austrije, Češke Republike i Slovačke učinila nas je nespornim partnerom za vladu Rumunije - objašnjava Franc Hohštraser, zamenik generalnog direktora Erste Grupe.

- Dužničke HoV zemalja CIE u evrima i dalje su privlačne za investitore, sa prosekom evrozone. Stoga očekujemo da još više zemalja CIE iskoristi pozitivan zamah na tržištima dužničkih HoV i nastavi da izdaje državne obveznice u predstojećem periodu - dodaje Hohštraser.

"Erste Grupa" je nastupala kao saorganizator – između ostalih poslova – u nedavnim emisijama obveznica Republike Austrije (4 mlrd EUR), Češke Republike (1,5 mlrd EUR), kao i Slovačke (1,25 mlrd EUR i 1,0 mlrd EUR).

"Erste Grupa" je bila na prvom mestu kao organizator emisije za državne i korporativne obveznice u Austriji i zemljama CIE, sa tržišnim udelom od 11,9% i obimom od 5.129 miliona EUR u 2010. godini. Uspeh rumunske emisije zasniva se na izvanrednom smanjenju njenih eksternih debalansa tokom protekle dve godine i snažnom naporu zemlje da se drži programa MMF i njegovih preporuka u pogledu politika. Rumunska privreda je izašla iz recesije početkom ove godine i očekuje se da zabeleži rast od 2% u 2011. i 3,9% u 2012. godini.

Osim toga, Rumunija ima veoma zdravu fiskalnu poziciju, sa četvrtim najnižim nivoom javnog duga u grupi od 27 zemalja EU u 2010. godini (31% BDP-a u poređenju sa prosečnih 80% u grupi EU27) i ciljem da fiskalni deficit svede na oko 5% BDP-a u 2011. i 3% u 2012. godini. Prema analitičarima istraživačkog tima "Erste Grupe", poboljšana procena rizika za zemlje CIE – spredovi na CDS svopove su niži nego za (južno)evropske zemlje – u kombinaciji sa nivoima javnog duga nižim od proseka evrozone podržavaju ukupnu atraktivnost državnih obveznica zemalja CIE. Stoga se u predstojećim mesecima
može očekivati još emisija državnih obveznica u regionu CIE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.