NavMenu

Objavljen rani javni uvid za 2,27 ha zemljišta između Bulevara heroja sa Košara, Tošinog bunara i železničkog nasipa na Novom Beogradu - U planu komercijalni sadržaji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.11.2023. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Senka Trivić)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je Rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije područja između Bulevara heroja sa Košara, Ulice Tošin bunar i železničkog zemljišta (zona železničke stanice Tošin bunar) na opštini Novi Beograd

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta br. 43-45 (u suterenu) od danas do 27. novembra svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Kako se navodi u dokumentaciji, investitor je DHG d.o.o. Beograd, a nosilac izrade je Urbanistiq d.o.o. Beograd.

Kako se precizira, površina obuhvaćena planom iznosi oko 2.27 ha. Predmetna lokacija je omeđena saobraćajnicama Tošin bunar (sa zapadne strane) i Bulevar heroja sa Košara (sa južne strane), dok se sa severne strane nalazi železnička stanica Tošin bunar. Pešački pristup navedenoj stanici se ostvaruje pešačkom stazom koja se nalazi van obuhvata Plana, dok se drugim delom iz pravca Bulevara heroja sa Košara nalazi potpuno u planu. Uz komercijalne sadržaje izvedene su saobraćajne površine – parkig mesta i pristupni put, namenjene internoj upotrebi.

- Predmetno područje nije pokriveno planovima detaljne razrade. Komercijalni sadržaji koji su zastupljeni duž Bulevara heroja sa Košara i Ulice Tošin bunar su uslužne delatnosti i ugostiteljstvo, objekti su spratnosti od P do P+2, dobrog boniteta. Na neizgrađenom delu bloka u obuhvatu Plana zastupljene su neuređene zelene površine i prostor koji se koristi kao parking - navodi se između ostalog u dokumentaciji.


Područje obuhvaćeno budućim PDR-om (Foto: Beograd.rs)Područje obuhvaćeno budućim PDR-om

Kada je reč o budućoj pretežnoj nameni površina su komercijalni sadržaji, odnosno zona K2 za koju su planirani sledeći maksimalni urbanistički parametri:

- odnos poslovanje : stanovanje je min. 51% : maks. 49%
- indeks zauzetosti parcele do 70%
- indeks zauzetosti ugaonih parcela je do 80.5%
- maksimalna visina venca objekta je 19 metara (maksimalna visina slemena objekta 23.5 metara).
- procenat slobodnih i zelenih površina na parceli je min. 30%
- parkiranje rešiti na parceli izgradnjom garaže ili na otvorenom parking prostoru u okviru parcele.

Kako se ističe, očekivani efekti planiranja su povećanje atraktivnosti područja, ambijentalnih vrednosti, standarda stanovanja, zaokruživanje prostorno-funkcionalne i oblikovne transformacije (ovog dela grada), urbo-ekonomska obnova, rekonstrukcija i transformacija predmetnog područja koju pokreće dodatna ili nova izgradnja na ovom području, kao i opremanje predmetnog područja objektima komunalne i saobraćajne infrastrukture.

U dokumentaciji se ističe i da pri projektovanju i izvođenju objekata (a naročito iskopa) na ovoj lokaciji treba voditi računa o stanju podzemne vode.

- Problemi se mogu javiti još u toku temeljnog iskopa. Objekte veće spratnosti koji su velikog opterećenja koje će se od njih prenositi na tlo fundirati duboko na šipovima, s tim da se u zavisnsti od konstruktivnog dela objekta deo opterećenja može prenositi i na temeljno podtlo - ukazuje se u dokumentaciji.

Kako se naglašava, osnovna ograničenja u planiranju obuhvaćenog područja, na koja će se posebna pažnja obratiti u fazi izrade nacrta plana i definisanja planskog rešenja su mogućnosti saobraćajnog priključka, železnička pruga sa zaštitnim pojasom i postojeća izgrađenost.

Više detalja može se naći OVDE.

D. A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.