NavMenu

Pri kraju gradnja železničkog vijadukta u Malom Iđošu, na brzoj pruzi Novi Sad Subotica

Izvor: eKapija Subota, 11.11.2023. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica – državna granica (Kelebija), za brzinu do 200 km/sat, u Malom Iđošu se gradi novi vijadukt, dužine oko 490 metara, a radovi su u završnoj fazi, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Vijadukt se nalazi na stacionaži u kilometru 131 + 830,64.

Radovi se odvijaju prema predviđenoj dinamici, a procenat završetka objekta do kraja oktobra iznosio je 90%.

Projektom je predviđen dvokolosečni vijadukt, sa razmakom između koloseka od 4,5 metara.

Vijadukt će nositi ukupno 14 stubova. Svi stubovi vijadukta su armiranobetonski uklješteni u naglavne grede. Rasponsku konstrukciju čini sandučasti nosač sa konzolama na krajevima, i izvodi se na licu mesta na skeli i oplati. Predviđena je armiranobetonska prednapegnuta konstrukcija.

Objekat je konstruktivno spojen, urađeni su parapeti i obalni zidovi. Urađen je nasip i klin sa jedne strane, a ofarban je i jedan segment vijadukta.

Krajem oktobra na objektu su bili u toku sledeći radovi: armiranje i betoniranje revizionih staza, ugradnja slivnika i priprema za nanošenje hidroizolacije, navedeno je u saopštenju.

Prilikom gradnje vijadukta predviđena je standardna propisana procedura, koja obuhvata pripremne radove, zemljane radove, izradu fundamenta i stubova, betoniranje kolovozne ploče, potom završetak zemljanih radova, kao i radove na izradi stuba, što uključuje i završne radove. Predviđena je ugradnja dilatacionih spojnica, hidroizolacija, zaštita od korozije i ispitivanje vijadukta probnim opterećenjem.

Procenjena vrednost radova iznosi oko 928 miliona dinara.

Vijadukt u Malom Iđošu jedan je od 58 novih objekata koji će biti izgrađeni na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica. Pored ostalog biće izgrađeno i 30 nadvožnjaka,13 podvožnjaka i pet galerija, a vijadukt u Malom Iđošu je jedan od težih i složenijih na ovoj trasi.


Pruga Novi Sad-Subotica duga je 108 kilometara. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 km/sat kroz Srbiju, od Beograda do državne granice sa Mađarskom.

Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company.

Ugovoreni rok za izgradnju brze pruge Novi Sad-Subotica je do kraja avgusta 2025. godine, ali je planirano da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.