NavMenu

Sve prednosti uzgoja visokožbunaste borovnice u saksijama - Zlatna bobica stigla i do Rusije (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.11.2023. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: Nevena Đorđević)
Ukoliko ste u potrazi za zlatnim bobicama, pronaći ćete ih u podnožju Divčibara, u okolini Mionice. Ovde se nalazi plantaža površine četiri hektara, na kojoj su Vanja i Stefan, ljubitelji visokokvalitetne hrane, zasadili visokožbunaste borovnice.

Na tom mestu smestio se prostor od 3,1 ha na kome se nalazi 15.000 biljaka borovnice, zatim putevi, akumulacija za vodu (jezero), dva arteška bunara, pothlada za borovnice u berbi, magacin za đubriva, crpna stanica, smeštaj za radnike i sve ostalo što je neophodno za funkcionisanje jedne profesionalne plantaže.

- Naša priča sa borovnicama krenula je polako, 2016. godine, jer smo tada, baš iz razloga što nismo imali prethodnog iskustva, zasadili prve eksperimentalne sadnice. Nakon dve godine istraživanja i učenja smo zasadili prve veće količine, a zatim nastavljamo sa sadnjom i 2019. i 2020. godine - kaže za eKapiju Vanja Nastasijević.

(Foto: Nevena Đorđević)

Voće uzgajaju u saksijama, a kako kaže naša sagovornica, prva i najveća prednost ovakvog pristupa je ta što možete postaviti plantažu na bilo kakvom tipu zemljišta.

- Druga prednost je mnogo manji trošak plevljenja (naspram sadnje u zemlju/banak) na godišnjem nivou, a treća precizno navodnjavanje i prihranjivanje, koje podrazumevaju da imate u saksijama profesionalni supstrat za borovnicu. Što ovaj posao obavite preciznije, veći je kvalitet ploda, kao i prinos - napominje Nastasijević.

Ulaganja po hektaru iznose oko 100.000 EUR samo za zasad. Osim toga postoji i trošak za kupovinu zemlje, uvođenje kvalitetne struje, ograđivanje, mehanizaciju, ali i sve radove neophodne da bi plantaža izgledala kao što je navedeno na početku teksta.

- Bitno je napomenuti da svi oni koji hoće da započnu ovaj posao ne čitaju samo koliko treba investirati po hektaru za zasad već i sve ostalo što je navedeno. Svedoci smo da je bilo mnogo onih koji nisu imali sve ove informacije, pa su ulazili u velike probleme i nisu ni uspeli da završe investiciju. Preporučili bismo onima koji osim finansija imaju i debele živce, puno strpljenja i da budu spremni da se potpuno posvete, ukoliko žele da imaju dobre rezultate - ističe naša sagovornica.

(Foto: Nevena Đorđević)

Sa plantaža stižu ručno brane bovice, ali i prirodni džemovi i sokovi. Jedan deo sveže robe izvozi se na evropsko i rusko tržište dok se drugi deo prodaje u Srbiji kao sveža i smrznuta borovnica. Određena količina skladišti se za potrebe prerade.

- Planovi za budućnost su proširenje plantaže sa novim sortimentom i proširenje palete proizvoda Zlatne bovice, kao i jačanje samog brenda na domaćem tržištu - kaže Vanja Nastasijević.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Zlatna bobica
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Birn je saopštio da je reč o ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori. Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gostujući u Jutarnjem programa RTS-a, izjavio je da prodaja stubova svetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.