Izvor: Novosti | Utorak, 21.03.2006.| 22:23

Narodna banka Srbije predstavila novu zgradu na Slaviji - 44.000 m2 !

Zgrada Narodne banke Srbije na Slaviji juče je otvorila vrata za javnost posle gotovo deceniju i po gradnje. Impozantno moderno zdanje, od oko 44.000 kvadrata. NBS će početi da se useljava sledećeg meseca. Selidba će trajaće do kraja godine. Presecanje crvene vrpce uslediće čim se okončaju svi radovi, koji su inače u finišu, tako da će ovaj bankarski Skadar na Bojani uskoro biti otvoren i za stranke.

Nova poslovna zgrada Centralne banke podignuta je sa četiri podzemne i 11 nadzemnih etaža i primiće gotovo sve službenike, a u starom objektu u Kralja Petra ostaće jedino kabinet guvernera. Zidanje nove, takozvane "pametne" zgrade NBS, u koju je ugrađena najsavremenija oprema, koštalo je do sada 134,6 miliona dolara. Od toga 30 miliona dolara je utrošeno dok još ni temelji nisu bili udareni.

Radovan Jelašić, guverner NBS, kaže da je izgradnja ovog objekta nasleđena i iako je početkom 2001. godine izgledalo da je završen, ostalo je da se dovrši kompletno unutrašnje opremanje. Zbog toga je te godine NBS raspisala javni poziv za iznajmljivanje cele zgrade ili njenog dela. Na ovaj tender su se javili predstavnici "Siemensa", Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i neki strani investitori. Ali, niko nije bio zainteresovan da koristi tako veliku zgradu koja nije bila dovršena.

Prema rečima prvog čoveka Centralne banke, prema prvobitnom projektu, ovo zdanje je trebalo da bude mnogo luskuznije i skuplje. Od toga se, međutim, odustalo i više se išlo na funkcionalnost. Tako su u podzemnom delu od 17.000 kvadrata smešteni trezori, skladišta, parking, dva skloništa,štamparija... Na 11 spratova, pored kabineta za tri viceguvernera i kancelarijskog prostora na 10.000 kvadrata, našli su se višenamenska sala sa 200 mesta, biblioteka sa čitaonicom i depoom knjiga, trezorsko poslovanje i trezor za numizmatiku, kao i centri za upravljanje objektom, obezbeđenje, restoran i kuhinja...


Nova poslovna zgrada moći će da primi oko 900 zaposlenih iz sedišta NBS. Državi, Centralna banka vraća tri zgrade i to u Pop Lukinoj, Kralja Aleksandra i Brankovoj ulici, ukupne površine od 25.000 kvadrata. Dok će poslovni prostor u Skadarskoj dati "Srpskoj banci". Preseljenje mora da se obavi u etapama, kako bi se obezbedilo kontinuirano i nesmetano funkcionisanje NBS, za koju je vezan krovotok finansijskog sistema. Nije reč samo o zaposlenima i priključivanju savremene opreme, već i o uspostavljanju sistema i aplikacija koji obebeđuju funkcionisanje ukupnog platnog prometa, zatim "Svičing centra" za platne kartice, rad Međubankarskog tržišta i objavljivanja kursnih lista, kao i distribuciji gotovine...Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.