NavMenu

Usvojena Strategija razvoja turizma Grada Niša - Do kraja 2012. realizacija projekata u vrednosti više od 150 miliona dinara

Izvor: eKapija Utorak, 21.06.2011. 15:32
Komentari
Podeli

Spomenik Čegar kod NišaSpomenik Čegar kod Niša
(Niš)

Grad Niš planira da kroz razvoj marketinga, turističke infrastrukture i malih i srednjih preduzeća do 2016. unapredi svoju turističku ponudu i poveća broj noćenja turista sa sadašnjih 304.000 na 643.000 godišnje. Ovi ciljevi su definisani Strategijom razvoja turizma grada Niša, čiji je nacrt jednoglasno usvojila Komisija za strateško planiranje. Strategija je stavljena na javni uvid, nakon čega će biti podneta gradskim nadležnim organima na usvajanje.

Unapređenje sportsko-turstičkog kompaleksa na Bojaninim vodama

Među projektima kojima će turizam trećeg najvećeg grada u Srbiji biti unapređen, izdvojeni su oni čija se realizacija planira do kraja 2012. godine. Ti projekti su definisani kao prioritetni, i grupisani prema ciljevima.

Tako je kao najvažniji projekat za razvoj turitičke infrastrukture Grada Niša ocenjena izgradnja pristupnog puta do sportsko-turističkog kompleksa na Bojaninim vodama, za koji će iz budžeta Grada Niša i nadležne institucije Republike Srbije biti izdvojeno 90 miliona dinara. Za izgradnju spomen-kuće na Čegru biće izdvojeno više od 11,5 miliona dinara iz budžeta grada, Ambasade Turske i niške opštine Pantelej. Turistička infrastruktura biće unapređena i rekonstrukcijom turističko-informativnog centra Niša i Niške banje, izgradnjom centra za posetioce na arheološkom lokalitetu Mediana i obnavljanjem fasade u Obrenovićevoj ulici. Realizacija svih projekata biće okončana do početka 2013. godine a njihova ukupna vrednost iznosi više od 128 miliona dinara.

Spomenik Čegar kod NišaSpomenik Čegar kod Niša

Brendiranje Niša i obuka zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu

Za razvoj marketinga u turizmu u toku sledeće godine biće izdvojeno nešto manje od 12 miliona dinara. Planirano je brendiranje Niša i izgradnja njegovog identiteta kao destinacije, promovisanje grada na društvenim mrežama, ali i organizovanje studijske posete novinara. Od ključnog marketinškog značaja je i proslava godišnjice Milanskog edikta, koju će finasirati Grad, republičke institucije i fondovi međunarodnih turističkih organizacija. U nacrtu Strategije, kao neophodna je ocenjena edukacija zaposlenih u Turističkoj organizaciji Niša, a takođe i formiranje manifestacionog odbora Grada.

Do kraja 2012. godine biće formiran turistički klaster Niša, i izrađena baza podataka poslovnih subjekata. Za zaposlene u turizmu i ugostiteljstu u planu je nekoliko obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija, kao i dodela godišnje nagrade turističkih i ugostiteljskih preduzeća Niša.

Korisnici turisti, ali i investitori

Realizacija projekata manjeg prioriteta, koji su definisani kao srednjeročni, planirana je u periodu 2013- 2016. godine. Među njima će se naći i uređivanje niške Tvrđave, Kongresnog centra i Sajmišta, izgradnja logističkog centra za ekstremne sportove u selu Malča, paraglajding staze i puta do Cerjanske pećine.

Ovi projekti za korisnike će imati kako Nišlije, tako u domaće i strane turiste, potencijalne investitore, lokalnu poslovnu zajednicu, hotelijere, ugostitelje, turoperatere i samu Turističku organizaciju Niša. Njihovo sprovođenje pratiće Komisija za razvoj turizma, koja će formalno biti uspostavljena u narednom periodu.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.