Izvor: Danas | Utorak, 21.03.2006.| 10:12

Najbolja ponuda Konzorcijuma Goldman Saks i Detekon international za savetnika koji će predložiti strategiju privatizacije telekomunikacija u Srbiji

U prostorijama Agencije za privatizaciju juče su otvorene finansijske ponude dva od ukupno tri ponuđača koji učestvuju na tenderu za javnu nabavku konsultantskih usluga za izradu strategije privatizacije sektora telekomunikacija Srbije. Tenderska komisija otvorila je ponude konzorcijuma Goldman Saks i Detekon internešnel iz Bona i konzorcijuma MEKKINSI i Vest LB iz Diseldorfa.

Prednost je data konzorcijumu na čelu sa Detekonom koji je za svoje usluge tražio naknadu od oko 128 miliona dinara dok je konkurentski konzorcijum na čelu sa MEKKINSIJEM tražio nešto više od 131 miliona dinara. I tehnička ponuda Detekona bila je bolja i ocenjena sa 86,81 bodova naspram 84,85 bodova koliko je pripalo MEKKINSIJU. Članovi Tenderske komisije proslediće ove nedelje Vladi Srbije predlog o izboru povoljnijeg ponuđača. Ponuda konzorcijuma Boston konsalting grup, Ces Mekon i Lazard, proglašena je za neispravnu jer je sadržala tekst ugovora drugačiji od onog koji je zahtevao naručilac posla, odnosno, Vlada Srbije.

Poziv za učešće na tenderu objavljen je 20. maja 2005. u Službenom glasniku, Politici i Fajnenšel Tajmsu i do 20. juna prijavilo se 12 kompanija ili konzorcijuma. U narednu fazu kvalifikovalo se šest ponuđača, a do 8. februara ponude su dostavila tri. Postupak je više puta prekidan jer su podneta četiri zahteva za zaštitu prava nadležnoj Komisiji za zaštitu prava.

Pobednik na tenderu biće u obavezi da izvrši analizu sektora telekomunikacija Srbije u pogledu konkurencije, regulative, liberalizacije i preduzeća koja u njemu posluju, kao i analizu izvodljivosti izdavanja licenci novim operatorima fiksne i mobilne telefonije. U obavezi je i da predloži metode privatizacije preduzeća u sektoru telekomunikacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.