NavMenu

U donjoj zoni rudnika Čukaru Peki leži 16 megatona bakra i 333 tone zlata - Zijin traži zelenu dozvolu za eksploataciju vrednu 3,8 mlrd USD

Izvor: eKapija Utorak, 24.10.2023. 11:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iurii/shutterstock.com)Ilustracija
Serbia Zijin Mining doo Bor podneo je nadležnom ministarstvu zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije mineralnih sirovina bakra i zlata, rudnik Čukaru Peki - donje ležište.

U dokumentu koji su izradili beogradski Dvoper doo i Rudarski institut, podseća se da je projekat gornje rudne zone završen i pušten u rad krajem juna 2021. godine.

Navodi se da donju rudnu zonu rudnika čine porfirske naslage s rudnim telom ogromnih razmera i sirovinama u kojima sadržaj bakra u rudi prelazi 0,30% u iznosu od 2.049,55 Mt, s količinom metala bakra od 15,70 Mt, prosečnim
sadržajem bakra u rudi od 0,77% i pratećim metalom zlatom u iznosu od 332,64 t, prosečne sadržine zlata od 0,16 grama po toni.

- Projekat donje rudne zone obuhvata izgradnju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu rude i odlaganje jalovine na površini, pomoćnih objekata kao što su ventilacioni sistem, sistema za otklanjanje prašine, komandnog centra i skladišta, postrojenja za snabdevanje i distribuciju električne energije, sistema za vodosnabdevanje i odvodnjavanje, komunikacionog sistema i postrojenja za zaštitu životne sredine - stoji u projektu.

Dodaje se da će eksploatacija donjeg ležišta biti podzemna. Početak proizvodnje očekuje se 2024. godine. Ukupni proizvodni vek rudnika biće 41 godinu, a istovremeno eksploatacija gornjeg ležišta će se završiti u narednih deset godina.

S obzirom da su razmere rudnog tela u donjoj zoni izuzetno velike, da bi se smanjila početna ulaganja i problemi u iskopavanju planirano je da se eksploatacija podeli na tri faze. Faza I se odnosi na rudno telo do kote –800 m, faza II na rudno telo od kote –1,300 m, a faza III od –1.800 m do –1.300 m.
Rudno telo ispod kote –1.300 m duboko je pokriveno i biće iskopavano posle dodatnih istraživanja, kao dopunski zamenski resurs, navodi se u zahtevu.

Postrojenje za preradu rude u I fazi razvoja rudnika biće u neposrednoj blizini izvoznog okna rudnika. Izgradnja flotacijskog postrojenja za II fazu u razvoju rudnika predviđa se na lokaciji udaljenoj oko 1 km od ležišta prema selu Slatina, a na 5–7 km severoistočno predviđa se izgradnja novog flotacijskog jalovišta u zoni naselja Oštrelj.

Na osnovu resursa u Donjoj rudnoj zoni, obim proizvodnje u fazi I ustanovljen je na 45 kt dnevno, tj. 14,85 Mt godišnje. Obim proizvodnje u fazi II iznosi 90 kt dnevno, tj. 29,70 Mt godišnje, dok se u fazi III dodatno povećava na 135 kt dnevno, tj. 44,55 Mt godišnje.

Finalni proizvod rudnika će biti koncentrat bakra. Ističe se da je kvalitet koncentrata bakra dobar (21%) sa sadržajem zlata od 2,42 g/t do 4,41 g/t.

Novi flotacijski koncentrator će biti izgrađen u fazi I, a lokacija fabrike je predviđena istočno od rudarskog područja i 170 m istočno od proizvodnog okna.

Druga flotacija će biti izgrađen u fazi II, a lokacija fabrike je predviđena 0,5 km istočno od rudarske oblasti i 1 km zapadno od puta br.166.


U flotaciji se koristi postupak preferencijalne flotacije bakra – ponovljenog mlevenja i koncentrovanja grubog koncentrata bakra.

Rudnik će tokom proizvodnog veka ukupno proizvesti 1.083,53 Mt flotacijske jalovine, uključujući i fazu III, a odlagalište je planirano je u dolini Kriveljske reke oko 5 km severoistočno od jame nizvodno od
flotacijskog jalovišta Veliki Krivelj.

Planirani razvoj rudarskih aktivnosti i izgradnja pratećih objekata rudnika Čukaru Peki – Donje ležište usloviće preseljenje celog naselja Oštrelj i delove naselja Slatina, navodi se u dokumentu.


Memorandumom o razvoju Donje zone rudnika Čukaru Peki Zijin Mining je potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 mlrd USD u Srbiji, saopšteno je tada iz Ministarstva.

U isto vreme potpisan je i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije.

- Zahvaljujući današnjem Memorandumu koji podrazumeva 3,8 mlrd USD novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine - rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.05.2024.  |  Građevina

Vikend kuća RI na Zlatiboru - Kada se lakomontažni drveni objekat oslanja na stenu (FOTO)

Projekat kuće za povremeni boravak RI na Zlatiboru, za koji je bio zadužen studio a2arhitektura, nastao je kao rezultat inicijalnog zahteva klijenta da se na parceli pozicionira lakomontažni drveni objekat, koji je prethodno fabrikovan i spreman za isporuku i montažu, nakon postavljanja armirano-betonske osnove. Uzimajući u obzir prvenstveno geografske odlike terena i prostorna ograničenja parcele, pozicioniranje kuće trebalo je biti po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.