Izvor: Tanjug | Sreda, 15.06.2011.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država daje do 200.000 EUR za razvoj brzorastućih preduzeća

(Foto: b)

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisalo je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava brzorastućim malim i srednjim preduzećima (MSP), takozvanim "gazelama".

Ime "gazela" obuhvata mala i srednja preduzeća koja posluju najmanje tri pune godine, nezavisna su, nisu deo holdinga i u njima drugi privredni subjekti nemaju u vlasništvu više od 50% osnovnog kapitala.

Takvo preduzeće ima najmanje osam zaposlenih, ostvarilo je rast prihoda od prodaje u prošloj godini od najmanje 30% u odnosu na 2008. godinu i nije poslovalo sa gubitkom najmanje tri protekle godine.

"Gazele" ostvaruju pravo na sufinansiranje dela opravdanih troškova za izradu tehničko-projektne dokumentacije ili studija o tehničkoj izvodljivosti i uvođenje informacionih sistema za razvoj poslovanja i nabavka specifičnih softvera od značaja za unapređenje poslovne delatnosti preduzeća.

Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti manji od 100.000 dinara niti veći od 1,5 miliona dinara za izradu tehničko-projektne dokumentacije, odnosno ne može biti manji od 100.000 dinara, niti veći od 800.000 dinara za drugu grupu pomenutih aktivnosti preduzeća.

Kako se navodi u oglasu, objavljenom u štampanim medijima, odobrena državna pomoć ne sme da pređe iznos od 200.000 EUR u dinarskoj protivrednosti po korisniku u toku bilo kog trogodišnjeg perioda.

Cilj mere je razvoj i dinamičnije prerastanje mikro u mala i srednja preduzeća, povećanje vrednosti i obima prometa brzorastućih MSP na domaćem i međunarodnom tržištu, povećanje internacionalizacije MSP i povećanje učešća onih MSP koji rastu zahvaljujući internacionalizaciji i povećanje direktnih ulaganja u dinamična preduzeća.

Rok za podnošenje prijava je 14. jul, a prijave se, uz prateću dokumentaciju, podnose najbližem regionalnom centru za razvoj preduzetništva, kao i sektora MSP.

Sufinansiraće se samo aktivnosti koje su započete nakon potpisivanja ugovora sa Nacionalnom agencijom za razvoj i one moraju biti završene do 1. novembra 2011.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.