NavMenu

Kiparski kapital kod Boljevca gradi vetropark Čestobrodica snage 236 MW

Izvor: eKapija Utorak, 17.10.2023. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/makunin)Ilustracija
Opština Boljevac stavila je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroparka Čestobrodica.

Prema dokumentu koji je izradio Infoplan doo iz Aranđelovca, u planu je gradnja vetroparka snage 236 MW, sa 55 stubova vetrogeneratora.

Investitor je Vetroenergo doo Beograd, prema podacima sa APR-a u stopostotnom vlasništvu firme Wind Alliance doo Beograd, koja je, pak, u većinskom vlasništvu firme Comay Co Limited sa Kipra.

Planirano je da se vetroelektrana Čestobrodica locira na teritoriji opština Boljevac (KO Krivi Vir i KO Lukovo) i Sokobanja (KO Jošanica, KO Rujevica i KO Vrbovac).

Prostor koji je namenjen za izgradnju infrastrukturnog kompleksa za vetroelektanu nalazi se na teritoriji Ko Krivi Vir i KO Lukovo u blizini prevoja Čestobrodica, pre mesta Boljevac, na udaljenosti oko 30 km od autoputa E75.


Ukupna površina plana za gradnju vetroparka iznosi 11,162 ha od kojih je 5,860 ha u opštini Boljevac, a 5,302 ha u opštini Sokobanja.

Za potrebe priključenja vetroelektrane Čestobrodica na prenosni elektroenergetski sistem Srbije planira se izrada posebnog planskog dokumenta - Plan detaljne regulacije za dva jednosistemska priključna dalekovoda. Dalekovod će se graditi na teritoriji opština Boljevac i Ražanj, navodi se u planu.

Rani javni uvid traje do kraja oktobra.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Energija

Istražujemo: Gde su danas pobednici aukcija za obnovljive izvore energije - Pupin najbrži, Kinezi stigli na Crni vrh

Uspešne, najbolje i najveće u regionu, primer za druge zemlje - ovo su samo neki od epiteta kojima su domaći i strani investitori i bankari ocenili aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje su u Srbiji održane prvi put prošle godine. Zadovoljstvo nije krilo ni Ministarstvo rudarstva i energetike, saopštivši da procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 mlrd EUR. O ozbiljnosti dobijenih ponuda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.