NavMenu

Oživljavanje srpskog tržišta kapitala - Recepti iz Mađarske, Belgije i Hrvatske mogu da pomognu

Izvor: RTS Subota, 14.10.2023. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
U prvoj polovini oktobra na Beogradskoj berzi prometovano je nešto više od 15,5 mil EUR. Trgovanje akcijama je skromno, a indeks Beleks izgubio je više od pola procentnih poena u odnosu na kraj septembra. Sliku popravljaju državne obveznice. Može i mora bolje, smatraju na Beogradskoj berzi.

- Naš apsolutni prioritet je da praktično izađemo s jednom čitavom paletom različitih finansijskih instrumenata koji će biti na raspolaganju investitorima - rekao je Ivan Leposavić, direktor Beogradske berze.

Uz spremnost svih od kojih to zavisi i sa 27 mil EUR koliko je Svetska banka nedavno odobrila za razvoj tržišta kapitala u Srbiji, trgovanje bi moglo da se pokrene.

- Jedan segment tog projekta je upravo fokusiran na čitav program korporativnih obveznica čime ćemo pokušati na različite načine i različitim instrumentima praktično da podržimo razvoj obveznica koje bi emitovala preduzeća i to je recimo nešto što nam je fokus projekta sa Svetskom bankom - kaže Leposavić.

Nacionalna strategija za razvoj tržišta kapitala, pokazala je da je potencijalno na raspolaganju između 12 i 14 mlrd EUR - viškova likvidnih sredstava banaka i investicionih i penzionih fondova. Tu je i štednja građana koja je i sa negativnim kamatnim stopama rasla iz godine u godinu i dostigla oko 15 mlrd EUR.


Primeri Mađarske, Belgije i Hrvatske

- Mađarska, već nekoliko godina praktikuje takav način kupovine tj. prodaje državnih papira i time je uspela da zaustavi rapidan rast cena nekretnina, a bilo bi lekovito i za naše građane da bi vrednost svoje ušteđevine mogli sačuvati i na ovaj način - rekla je Rozalija Ekres iz poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara.

Belgiji je izdavanje štedne obveznice za građane donelo 21 mlrd EUR, a Hrvatska je na taj način početkom godine prikupila 1 mlrd EUR.


Niža cena zaduživanja

- Ako gledate kamatu koju dobijate u samoj banci u odnosu na kamatu tj. prinos koji biste ostvarili na ulaganje u obveznice razlika je značajna. Da li postoji višak sredstava kod građana koji bi mogao da se usmeri, apsolutno da. Da li je državi neophodno da pokriva svoj deficit iako se on iz godine u godinu smanjuje emisijom obveznica, da. Da li bi za državu to bilo bolje rešenje,vrlo verovatno bolje rešenje jer bi imala, odnosno ostvarila nižu cenu zaduživanja - objašnjava Mališa Đukić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Da li je izvodljivo - jeste, ali je potrebno građanima predočavati takvu mogućnost.

- Ideja je da paralelno aktiviramo tražnju na strani građana, odnosno institucionalnih investitora i da olakšamo pristup tržištu kapitala stranih investitora. Kada aktiviramo oba ta pula, da kažemo i oba ta potencijala čini mi se da ćemo imati potpune efekte - napominje Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

Uprava za javni dug 24. oktobra održaće aukciju, prvi put, osmogodišnjih dinarskih dužničkih zapisa, vrednih sedam milijardi dinara sa kuponskom stopom od 7% koja će se isplaćivati jednom godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.