NavMenu

Jagodasto voće šansa za Srbiju na međunarodnim tržištima

Izvor: eKapija Petak, 13.10.2023. 12:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji jagodastog voća, a na nama je da taj potencijal iskoristimo, rekla je pomoćnica ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je na otvaranju 3. internacionalnog skupa uzgajivača bobičastog voća u Srbiji "Berry Business Forum" rekla da je ovo jedna od najtežih godina za poljoprivredu kada su globalne prilike u pitanju te da su ovakvi skupovi velika šansa da se razmene iskustva koja se tiču poznavanja i primena savremenih tehnologija ali i za kvalitetne dijaloge kroz sinergiju znanja i dobre prakse.

- Država ima ulogu da stvara dobar ambijent, ojača i finansijski podrži proizvođače voća kroz podsticajne mere, tako što će subvencionisanjem proizvodnje umanjiti troškove samom proizvođaču, tj. cenu koštanja proizvedenog voća, omogućiti nabavku i primenu savremenijih tehnologija u uzgoju i preradi voća, kako bi se postigao visok i redovan prinos, kao i kvalitetan i ujednačen plod sa kojim će proizvođači voća postati konkurentni na domaćem i inostranom tržištu - istakla je Ilić i dodala da Ministarstvo svake godine donosi set mera podrške proizvođačima voća, kojima je subvencijskim merama podržan kompletan tržišni lanac u proizvodnji i plasmanu voća.

- Nastojaćemo i dalje, da u skladu sa raspoloživim sredstvima, u narednim godinama, još više podržimo upravo ovakve tendencije savremenog razvoja voćarstva i uvođenja novih tehnologija proizvodnje - podvukla je Ilić. Ministarstvo će zajedno sa proizvođačima, uz preporuku da se udružuju, raditi na "poziciji Srbije" u međunarodnim tržišnim okvirima i tako iskoristiti veliki potencijal koji Srbija ima u proizvodnji jagodastog voća.

Organizatori skupa "Berry business forum" u Beogradu su Agro Belgrade, USAID i Ambasada Kraljevine Holandije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.