NavMenu

"Ilirika" preuzela upravljanje "Deltinim" fondovima - Slovenci drže petinu tržišta investicionih fondova u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.06.2011. 15:03
Komentari
Podeli

Sedište "Ilirike" u LjubljaniSedište "Ilirike" u Ljubljani

Društvo za upravljanje fondovima (DZU) "Ilirika" upravljaće od 20. juna imovinom investicionih fondova "Delta plus" i "Delta Dynamic", čime će se udeo "Ilirike" na srpskom
tržištu investicionih fondova biti oko 20%.

"lirikino" preuzimanje "Deltinih" investicionih fondova predstavlja najveće preuzimanje upravljanja fondovima na srpskom tržištu čija je vrednost 205 miliona dinara.

- "Ilirika" je kupovinom dopunila paletu fondova na srpskom tržištu i bitno povećala iznos aktive, kao i broj ulagača - istakao je danas na konferenciji za štampu direktor "DZU Ilirika" Gregor Žvipelj.

Beogradska "Ilirika", čiji je osnivač istoimena slovenačka grupa, sada će na srpskom tržištu, gde već ima fondove "Ilirika global" i "Ilirika gold", upravljati sa četiri otvorena investiciona fonda.

Imovina sva četiri fonda kojima "Ilirika" upravlja u Srbiji dostiže 240 miliona dinara, dok na globalnom nivou, u 25 fondovo koliko "Ilirika" ima u svom portfoliu upravljaju sa oko 150 mil EUR.

Fond "Ilirika gold" je sektorski fond koji ulaže u zlato i druge plemenite metale, "Ilirika global" ulaže u najkvalitetnije strane akcije, "Delta plus" je balansirani a "Delta dinamik" akcijski fond koji ulaže u akcije domaćih kompanija.

- Investiciona politika fondova nad kojima je preuzeto pravo uprave u dogledno vreme se neće menjati - istakao je portfolio menadžer "Ilirike" Predrag Pavićević i dodao da će u budućnosti, nakon analiza, ulganja "Deltinih" fondova biti geografski diversifikovana.

- Izvesno je da ćemo, posle detaljne analize, verovatno "izaći" najpre na tržišta gde "Ilirika" već ima svoje fondove, a kasnije i na ostala evropska i svetska tržišta. U što više zemalja ulagačima iz Srbije bude omogućeno da investiraju, manji je rizik po njihov kapital - objašnjava za "eKapiju" Pavićević.

Predsednik UO "Ilirike" Igor Štemberger rekao je da je cilj Društva na srpskom tržištu razvoj za koji, prema njegovim ocenama, postoje veliki potencijali.

Štemberger je naveo da se u Srbiji, kao i u BiH i Makedoniji, ulaganje u fondove kreće oko 1-2 EUR po stanovniku prema 800 EUR u Hrvatskoj ili 1.000 EUR u Sloveniji i čak 10.000 EUR u razvijenim zemljama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.