NavMenu

Uvođenje inovativnih lekova - Benefiti i za pacijente i za budžet

Izvor: eKapija Utorak, 10.10.2023. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Erović)
U Srbiji je dostupno samo 8% neophodnih inovativnih lekova sa evropskog tržišta, a njihovo uvođenje ne bi doprinelo isključivo pacijentima, već i budžetu države Srbije, zaključak je panela "Značaj i uloga rane dijagnostike u otkrivanju multiplog mijeloma i mogućnosti lečenja u Srbiji" koji je održan u Kulturnom centru Vlada Divljan, u organizaciji Udruženja obolelih od multiplog mijeloma.

Na početku panela premijerno je prikazan kratki dokumentarni film "Mijelom je naša priča" u produkciji udruženja. Film snimljen tokom septembra - meseca podizanja svesti o raku krvi - predstavlja četvoro pacijenata - iz Jagodine, Novog Sada, Stare Pazove i Zemuna - obolelih od multiplog mijeloma i njihovu borbu sa bolešću. Brža dijagnoza i uvođenje inovativnih terapija za multipli mijelom - u fokusu su ovog filma, kao i učesnika panela.

Na panel diskusiji su učestvovali prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Srpske mijelomske grupe i Aktiva za multipli mijelom SLD, prof. dr Predrag Đurđević, rukovodilac Klinike za hematologiju UKC Kragujevac, dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja INOVIA, Vesna Vuković Kojović, zamenica direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO i Snežana Doder, predsednica udruženja.

Govoreći na panelu prof. dr Bila istakla je da su simptomi mijeloma "krajnje nespecifični", zbog čega je često i put do dijagnoze dug. Sa njom je saglasan i prof. dr Đurđević koji je istakao da zajedno sa kolegama sa nefrologije, ortopedije i pulmologije radi na otkrivanju bolesti kod pacijenata, koji često zbog simptoma završe upravo na jednoj od ove tri klinike.

Prof. dr Bila je istakla da je do pre nekoliko godina terapijski izbor u Srbiji za lečenje mijeloma pratio evropske tokove, ali da je sada neophodno unapređenje terapije, i uvođenje novih lekova, dostupnih u okviru u RFZO liste.

- U prvoj fazi bolesti naši rezultati se ne razlikuju mnogo od proseka, međutim, od trenutka relapsa oni su znatno lošiji u odnosu na evropski prosek - navodi prof. Bila koja je vodeća stručnjakinja u ovoj oblasti.

Dr Trkulja, govoreći o dostupnosti lekova istakao je da je dobra vest to što je značaj inovativnih lekova prepoznat i upozorio na limitiranost postojećih budžeta koji se izdvajaju za nove lekove.

- Poslednje istraživanje koje smo sproveli pokazalo je da je u Srbiji na listi samo 8% inovativnih lekova koji su dostupni u Evropi. Taj broj je u Hrvatskoj tri puta veći, a u Bugarskoj četiri. Prosek, na nivou regiona, je da je 30 odsto lekova dostupno pacijentima - rekao je Trkulja i dodao da Srbija u lekove ulaže 115 EUR po glavi stanovnika, dok druge zemlje regiona ulažu znatno više - u Hrvatskoj čak duplo više.

- Dok se to ne promeni, mogućnost da pacijentima u Srbiji budu dostupniji inovativni lekovi ne postoji. Ono što donosioci odluka treba da razumeju je da je praksa pokazala da je dobitak na novou BDP višestruko veći nego ulaganje u lekove - rekao je Trkulja.

Govoreći o radu udruženja, Doder je istakla da rade na podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i na ranoj dijagnostici - koja je bila fokus meseca septembra.

- Zajedno sa našom krovnom organizacijom Myeloma Patients Europe radili smo na Putanji dijagnoze, dokumentu koji treba da olakša doktorima opšte prakse da prepoznaju simptome multiplog mijeloma. U prethodnom periodu distribuirali smo materijal lekarima opšte prakse, a cilj nam je da dođemo do svake ambulante - do svakog lekara u Srbiji - rekla je Doder.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Finansije

Sve firme u Srbiji dobile nalog na portalu eUprava i eSanduče

Adresa elektronske pošte kojom su privredna lica registrovana u APR-u je povezana sa portalom eUprava i putem nje će stizati obaveštenja o prispeću dokumenata u eSanduče, objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.