NavMenu

Bulevar i od Ustaničke u četiri trake, ali bez šina - Tramvaji ipak neće do Malog Mokrog Luga

Izvor: eKapija Sreda, 04.10.2023. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hpgruesen/Pixabay)Ilustracija
Iako najavaljivana, ideja o širenju tramvajske mreže do Malog Mokrog Luga, prema novom planu, je napuštena. Naime, kako se vidi iz PDR područja uz Bulevar kralja Aleksandra između ulica Ustaničke i Partizanske, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid, predviđeno je smanjenje širine regulacije Bulevara kralja Aleksandra, u proseku 5-10 m obostrano na obuhvaćenoj dužini oko 1.900 m.

Kako se navodi u dokumentu, reč je o planskom rešenju koje je planirano važećom planskom dokumentacijom, a koje do sada nije realizovano.

- Na ovaj način povećava se korisna površina blokova za mešovite gradske centre i umanjuje broj postojećih objekata ugroženih širenjem postojeće regulacije saobraćajnice (definisano važećim planovima) - piše u PDR-u.

Planirana trasa Bulevara kralja Aleksandra je zadržana uz manje korekcije položaja njene osovine radi postizanja optimalne geometrije.

- Razvoj javnog gradskog prevoza putnika ovog prostora planira se u skladu sa razvojnim planovima Sekretarijata za javni prevoz prema kojima se ne planira nastavak tramvajske mreže duž Bulevara kralja Aleksandra ka Malom Mokrom Lugu - navodi se.

Kao početno-završna stanica tramvajske mreže na ovom pravcu zadžava se stanica Ustanička.

- U skladu sa tim, saobraćajnica Bulevar kralja Aleksandra planira se sa profilom koji sadrži po dve saobraćajne trake, razdelno ostrvo i obostrane trotoare sa zelenilom. Linije autobuske mreže duž ove saobraćajnice se zadržavaju a stajališta planiraju u okviru predviđenih niša - piše u planu.

Saobraćajno rešenje sekundarne saobraćajne mreže u potpunosti je preuzeto iz važeće planske dokumentacije (sem ulice Bajdina, gde je korigovana osa saobraćajnice radi zadržavanja postojećeg objekta spratnosti P+8) uz planiranje dodatne veze Bulevara kralja Aleksandra sa Ulicom Narodnog fronta.

- Mešoviti gradski centri i stanovanje duž Bulevara kralja Aleksandra planirani su u najvećoj meri u skladu sa važećim planovima, odnosno zadržana su pravila građenja i urbanistički parametri koji su ovim planovima definisani - navodi se.

Granicom plana obuhvaćen je deo teritorije gradske opštine Zvezdara - koridor Bulevara kralja Aleksandra između ulica Ustaničke i Partizanske sa blokovima i delovima blokova duž ove saobraćajnice, ukupne površine oko 26,18 ha.

Na području plana izdvojene su tri prostorno-funkcionalne celine:

celina 1 - potez od Ustaničke ulice do Ulice Bajdina, dužine oko 630 m,
celina 2 - potez od Ulice Bajdina do Ulice Mirijevske, dužine oko 500 m,
celina 3 - potez od Ulice Mirijevske do Ulice 29. novembra, dužine oko 760 m.

U okviru celine 1 – potez od Ustaničke ulice do Ulice Bajdina, u bloku 2, planirana je lokacija za depandans predškolske ustanove, u prizemlju planiranog objekta mešovitog gradskog centra u okviru zone M4.1, kapaciteta 80 dece, sa pripadajućom uređenom zelenom površinom.

U okviru celine 3 - potez od Ulice Mirijevske do Ulice 29. novembra, u bloku 16, planirana je lokacija za kompleks primarne zdravstvene zaštite – veterinarska ambulanta "Mali Mokri Lug", orijentacione površine zemljišta od oko 0,08 ha.

- Tačna površina i kapaciteti predškolskih ustanova, kompleksa veterinarske ambulante kao i ostalih površina za objekte i komplekse javnih službi (ukoliko se ukaže potreba) odrediće se tokom izrade Nacrta plana, u saradnji sa nadležnim institucijama - navedeno je.

Naručilac izrade plana je Služba glavnog urbaniste, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Rani javni uvid trajaće do 16. oktobra.

Podsetimo početkom 2020. godine, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd predložilo je proširenje tramvajske mrže na 11 deonica u ukupnoj dužini od 28,7 kilometara, a među njima je bila i trasa Bulevar kralja Aleksandra - Mali Mokri Lug, dužine 1.800 m.

Deonica tramvajske mreže od Ustaničke do Malog Mokrog Luga ucrtana je i u plan šinskih sistema Beograda, koji je objavljen krajem 2021. godine.

I. Ž.

Mapa: Okretnica tramvaja u Ustaničkoj ulici
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.