NavMenu

NSPRS izradio predlog novog načina obračuna plata u prosveti

Izvor: eKapija Utorak, 03.10.2023. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) izradio je predloge izmena i dopuna četiri zakona i jedne uredbe čijim bi se usvajanjem postiglo jednostavno i pravedno računanje zarada zaposlenih u prosveti, kao i pravo na štrajk koji podrazumeva i mogućnost potpune obustave rada, saopštio je ovaj sindikat.

Predlažu se izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o štrajku, kao i Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

- Predloženim rešenjima osnovica za računanje plate u prosveti bi bila minimalna zarada u Republici Srbiji, a koeficienti bi se kretali od 1.05 za fizičkog radnika, do 2.30 za nastavnika sa sedmim stepenom stručnosti. Predlog sadrži i odredbu da se koeficijenti uvećavaju za 0.20 na ime regresa i toplog obroka zaposlenih. Primenom ovih predloga, fizički radnik u školi s punim radnim vremenom bi za oktobar 2023. godine dobio neto platu u iznosu od 50.600 RSD, a nastavnik 101.200 RSD - ističe se u saopštenju ovog sindikata.

NSPRS smatra da je predloženi način obračuna pravedan i u skladu s položajem koji prosveta treba da ima u društvu, i da je realan u pogledu trenutnih budžetskih mogućnosti. Predlog utvrđuje minimum plata koje se mogu smatrati dostojanstvenim za zaposlene u prosveti, a pruža mogućnost da one budu uvećane kroz socijalni dijalog, kada bude ponovo uspostavljen u Srbiji.

Predloženim izmenama zakona prosveta se briše sa spiska "delatnosti od javnog interesa" kojima nije dozvoljena obustava rada. Kako navodi ovaj sindikat "minimum procesa rada se značajno umanjuje, čime se postiže mogućnost štrajka koji će biti ozbiljno sredstvo pritiska na poslodavca, a ne jalova rabota poput skraćenja časova sa 45 na 30 minuta, što dozvoljava postojeći propis".

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije će svoje predloge dostaviti ostalim sindikatima, Ministarstvu prosvete i poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

U Inđiji izdat rekordan broj građevinskih dozvola - Gradi se 500 stanova

Opštinsko Odeljenje za urbanizam u Inđiji u prvih deset meseci ove godine izdalo je veći broj građevinskih dozvola i lokacijskih uslova investitorima nego što je to bio slučaj u prethodne dve godine, saopštila je ova lokalna samouprava. Po osnovu obračuna doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, u opštinsku kasu svake godine slije se oko 20 miliona dinara više, što je pokazatelj razvojnog trenda u oblasti građevinarstva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.