NavMenu

U Evropi se sve češće testira četvorodnevna radna nedelja, a u Srbiji?

Izvor: Politika Utorak, 03.10.2023. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Krajem ove godine Škotska planira da počne da testira radnu sedmnicu koja će trajati četiri dana. Međutim, ono što Škotsku razlikuje od ostalih zemalja u kojima je napravljen ovakav eksperiment jeste to što će se pilot-projekat sprovoditi u javnom sektoru. Pošto projekat treba da traje godinu dana, tamošnja vlada veruje da će za to vreme ovu ideju prihvatiti i privatni sektor. Ranija istraživanja su pokazala da se čak 80 odsto radnika pozitivno izjasnilo o skraćenju radne nedelje, dok 65 odsto njih misli da bi u tom slučaju bili efikasniji. Ideja o četiri radna dana sedmično, koju su ranije već probale pojedine privatne kompanije u različitim državama, ali i vlade Japana i Novog Zelanda, nametnula je pitanje imaju li poslodavci interes da prihvate skraćenje radnog vremena i ko će da pokrije gubitke, ukoliko ih bude.

Logika kojom se vodila škotska vlada u pilot programu, kao i oni koji su ranije testirali četvorodnevnu radnu nedelju, jeste da će kraći radni dan ili nedelja popraviti opšte stanje zaposlenih, pa će tako biti zadovoljniji i odmorniji, a samim time i produktivniji, pa gubitka neće ni biti. Za poslodavce u Škotskoj ovo bi moglo da se ispostavi kao dobar potez, jer bi im pomoglo da lakše privuku radnike budući da su zbog nedostatka radne snage (uslovljene Bregzitom) u pojedinim sektorima suočeni sa rastućim pritiscima da povećaju plate i obezbede bolje radne uslove.

U Srbiji je na snazi ideja da treba da se radi duže i više, a ne kraće, o čemu je i sam predsednik države više puta javno govorio. Uz to, i ovdašnji Zakon o radu predviđa radnu nedelju do 40 sati (minimalno 36 sati). Njeno eventualno skraćenje značilo bi da bi ona trajala 32 radna sata, što domaći propisi za sada ne predviđaju, a poslodavci su uvereni da zvanično nikada i neće trajati četiri dana. Jedino je moguće da se radna sedmica recimo rasporedi na četiri dana po deset sati rada ili na pet dana po osam sati, što je najčešći i slučaj. Sindikati smatraju da je rano o tome pregovarati u Srbiji, ali bi na takav potez mogle da se pozovu pojedine firme u specifičnim delatnostima, među kojima nikako nisu proizvodnja i trgovina u kojima su radnici inače najslabije plaćeni i najduže rade. Što se tiče ovdašnjih poslodavaca, u zemlji nema previše kompanija koje posluju četiri dana u sedmici. Oni koji tako rade kažu da im naruku, osim produktivnosti koja ne opada, ide i ušteda energije, posebno sada kada je enegertska kriza, ali i repromaterijala koji se koristi u svakodnevnom radu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.