NavMenu

Prevoz putnika na železničkoj liniji Subotica-Segedin kreće 24. oktobra

Izvor: pannonrtv.com Utorak, 03.10.2023. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Ben Garratt/Unsplash)
Nakon osam godina, 24. oktobra kreće prevoz putnika na železničkoj liniji Subotica-Segedin. Deonica pruge u Srbiji je u potpunosti operativna, a u Mađarskoj su radovi i dalje u toku. U toku je rekonstrukcija železničke pruge između Segedina i Reske, a u sklopu izgradnje započeto je postavljanje temelja i betoniranje zidova za zaštitu od buke.

Železnica gradi zidove za zaštitu od buke na području Segedina u skladu sa odobrenom dozvolom za zaštitu životne sredine i zvučnim ispitivanjima, na tri lokacije ukupne dužine 1.408 metara. Jedna od lokacija je u ulici Geze Gradonjija. Zvučna barijera je na ovoj lokaciji već postavljena. Drugi zaštitni zid će se graditi od ulice Bažalikom do ulice Geze Gardonjija u dužini od 765 metara, a treći nakon raskrsnice sa ulicom Novi Život u dužini od 92 metra.

Sent Mihalj u Mađarskoj je imao železničku stanicu na liniji koja povezuje Segedin sa Suboticom, ali je demontirana pre nekoliko decenija. Sada je, zbog rekonstrukcije pruge, ponovo otvorena, uz nekadašnju osnovnu školu sa dve postavljene nastrešnice za zaštitu od kiše i klupama, ali se gradi i natkriveno parkiralište.

Poslednji put vozom se od Subotice do Segedina moglo putovati 2015. godine, a nakon osam godina prevoz putnika ponovno kreće 24. oktobra. O tome je krajem septembra u Beogradu govorio mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

- Putnički vozovi koji ovde saobraćaju imaće dve zaustavne stanice na mađarskoj strani i pet stanica na delu pruge u Srbiji. Trebalo bi očekivati da će ​​vreme putovanja da bude oko 1 sat i 15 minuta, što možemo značajno da skratimo kada konačno voz ne bude morao da se zaustavlja oko pola sata zbog granične kontrole. Ali, već smo se uspeli dogovoriti da će se granična kontrola odvijati na jednoj lokaciji, odnosno na području Mađarske, gde će kontrolu zajedno obavljati službenici Mađarske i Srbije, na taj način smo uspeli da znatno smanjimo vreme zastoja vozova, tako da će ovo biti konkurentna, dobra opcija prevoza za ljude koji žive duž graničnog područja - rekao je Sijarto.

Voz će se u Srbiji se na poslednjoj stanici zaustavljati na železničkoj stanici Horgoš pre prelaska u Mađarsku. Osim železničke stanice Horgoš, kompletno su obnovljene i stanica na Paliću i stanica u Bačkim Vinogradima. Zgrade su opremljene opremom koja obezbeđuje rad železnice. Izgrađeno je nekoliko železničkih prelaza između Subotice i Horgoša, opremljenih najsavremenijom svetlosnom signalizacijom i automatskim branicima.

Potpuna obnova železničke pruge je započeta u oktobru 2021. godine, kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban na železničkoj stanici Horgoš obeležili početak obnove pruge između Subotice i Segedina.

Druga važna prekretnica je bila 1. avgusta 2022.godine, kada je nakon trideset godina ponovno uspostavljen teretni saobraćaj na železničkoj liniji Segedin-Subotica. Od tada kompozicije vagona sa natovarenim kontejnerima redovno saobraćaju između dve zemlje.

Budući da je tehnički prijem obavljen, deonica pruge u Srbiji je kompletnom dužinom spremna, a u Mađarskoj, uz uključivanje svih učesnika, punom parom kreću pripreme za nastavak putničkog saobraćaja sredinom oktobra.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.