NavMenu

Srbija mora da uvozi šišarke

Izvor: Nova ekonomija Ponedeljak, 02.10.2023. 16:46
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Arcaion)
Na tržištu Srbije nema dovoljno šumskog semena za drveće (šišarki, korenja i dugih delova za biljke) i predložene su izmene i dopune Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, čiji je cilj povećanje kapaciteta za proizvodnju šumskog semena, navodi se u tekstu ovog nacrta.

U obrazloženju predloga ovih izmena navodi se da polazeći od povećanih potreba za šumskim semenom u kontekstu borbe sa klimatskim promenama, očuvanju biodiverziteta i unapređenju kvaliteta vazduha, neophodno je preduzeti mere kako bi se povećala proizvodnja kvalitetnog šumskog semena.

- U poslednjih 15 godina konstatovan je pad obima proizvodnje šumskog reproduktivnog materijala, kao i obima pošumljavanja u Srbiji - navodi se u Nacrtu.

Reproduktivni materijal šumskog drveća je seme (šišarka, plod i seme namenjeno za proizvodnju sadnog materijala), deo biljke (reznica, pupoljak, izbojak, položenica, koren) i sadnica.

- Uzrok za nedostatak dovoljnih količina šumskog semena na tržištu je i ređi rod semena domaćih vrsta šumskog drveća, kao posledica izmenjenih klimatskih uslova. U toj situaciji postoji potreba za uvozom šumskog semena, koji je sada ograničen na dve kategorije semena, i to kvalifikovano i testirano. U cilju obezbeđivanja dovoljnih količina predlaže se da se odobri i uvoz selekcionisanog semena, uz uslov da potiče iz regiona sličnih ekoloških osobina - piše u Nacrtu.

Članom 8. ovog zakona propisuje se da se seme namenjeno podizanju i obnavljanju šuma može staviti u promet samo ako je proizvedeno od priznatog polaznog materijala.

Izmenama zakona propisano je da se u članu 15. (stav 2. zakona) menja, da poslove stručnog rukovođenja proizvodnjom šumskog semena mogu da rade svi diplomirani inženjeri šumarstva koji su tokom studija izučavali oblast proizvodnje šumskog reproduktivnog materijala.

Pored diplomiranog inženjera šumarstva – odsek šumarstvo, omogućiće se da stručno rukovođenje mogu da imaju i diplomirani inženjeri pejzažne arhitekture, osim odseka za preradu drveta.

Na osnovu komentara Evropske komisije deo odredbi, kako se navodi, biće uređen podzakonskim aktima umesto zakonom.

U predlogu ovog zakona piše da se ukida obaveza polaganja stručnog ispita za one koji se profesionalno bave proizvodnjom šumskog semena.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je počeo rad na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća i pozvalo je sve zainteresovane da dostave komentare i predloge.

Spisak vrsta šumskog drveća na koje se zakon odnosi propisaće ministar

Spisak vrsta šumskog drveća na koje se zakon odnosi za potrebe podizanja i veštačkog obnavljanja šuma, propisaće ministar, kao i odredbe koje detaljnije uređuju određene tehničke karakteristike (na primer, uslovi koje treba da ispunjavaju delovi biljke i sadnice veštačkih hibrida). Naime, odrebe koje su pre važile za vrste šumskog drveća brišu se, a važile su za: jelu, mleč, gorski javor, brezu, pitomi kesten, atlaski kedar, poljski jasen, beli bor, divlju trešnju, hrast lužnjak i druge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.