NavMenu

Izgradnja postrojenja i proizvodnja električne/toplotne energije iz hidrogeotermalnih izvora u Republici Srbiji - Istraživanje hidrogeotermalnog izvora

Izvor: eKapija Sreda, 08.06.2011. 16:05
Komentari
Podeli

U cilju utvrđivanja potencijala termalnih voda kao mogućih izvora geotermalne energije, vrše se geološka, odnosno hidrogeološka istraživanja. Ova istraživanja se vrše u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, tehničkim i drugim propisima. Zakonom o geološkim istraživanjima utvrđeno je da su izvori geotermalne energije mineralne sirovine. Prema Zakonu o rudarstvu, u mineralne sirovine su, između ostalog, svrstane i podzemne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine (npr. jod i dr.) i geotermalna energija.

U cilju ostvarivanja prava na geološka istraživanja, koje je preduslov za ostvarivanje prava za eksploataciju mineralnih sirovina, potrebno je ispuniti niz uslova utvrđenih Zakonom o geološkim istraživanjima i podzakonskim aktima ovog zakona. Geološka istraživanja mogu biti osnovna i detaljna geološka istraživanja. Osnovna geološka istraživanja (*59) su poslovi od opšteg interesa i finansiraju se iz budžeta Republike Srbije.

Detaljna geološka istraživanja se izvode radi dobijanja detaljnih geoloških podataka o položaju, veličini, obliku, sastavu i građi ležišta, kvalitetu i rezervama mineralnih sirovina i uslovima iskorišćavanja, osobinama terena radi utvrđivanja uslova za izgradnju i izradu programa zaštite životne sredine. Detaljna geološka istraživanja radi izrade geotehničkih i hidrogeoloških podloga za korišćenje geotermalne energije ne mogu se izvoditi na terenu na kome nisu izvršena osnovna geološka istraživanja.

Potrebno je ukazati da se pojedini istražni radovi u okviru detaljnih geoloških istraživanja ne moraju izvoditi ukoliko postoje dovoljno pouzdani podaci, uslovi i podloge na osnovu kojih se može pristupiti izradi tehničke dokumentacije. Takođe je potrebno ukazati da se ovi radovi izvode u skladu sa savremenim naučnim dostignućima, propisima, standardima i tehničkim normativima koji se odnose na tu vrstu radova, propisima kojima su utvrđeni uslovi u pogledu zaštite na radu, zaštite od požara i eksplozije i zaštite životne sredine.

Samo privredni subjekt koji je upisan u odgovarajući registar za obavljanje delatnosti koja obuhvata: 1) geološka istraživanja, 2) izradu projekata geoloških istraživanja i 3) izradu elaborata o rezultatima geoloških istraživanja – može obavljati navedene radove. Ovaj privredni subjekt treba da ima odgovarajuća stručna lica angažovana za poslove rukovođenja i nadzora. (*60) U slučaju da se za detaljna geološka istraživanja koriste podaci osnovnih geoloških istraživanja, lice koje koristi ove podatke dužno je da plati naknadu od 5% od realne vrednosti izvedenih istraživanja na tom istražnom prostoru.

O načinu i uslovima plaćanja naknade za korišćenje ovih podataka korisnik zaključuje ugovor sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja. Geološka istraživanja vrše se na osnovu: 1) projekta geoloških istraživanja, 2) odobrenja za istraživanje. Po završetku geoloških istraživanja izrađuje se elaborat o rezultatima geoloških istraživanja. U toku eksploatacije vodi se evidencija (Knjiga evidencije) o eksploataciji podzemnih voda na osnovu koje se izrađuje elaborat o rezervama geotermalnih voda.

Projekat geoloških istraživanja

Zakonom o geološkim istraživanjima je propisan sadržaj projekta geoloških istraživanja (*61) i kada su u pitanju podzemne vode. Sastavni deo projekta je izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli projekta. Tehnička kontrola se odnosi na kontrolu primene savremenih dostignuća i metoda geološke nauke i tehnike i usklađenosti sa tehničkim propisima, normativima i standardima, kao i na kontrolu u pogledu primene odgovarajućih mera i normativa zaštite životne sredine, zaštite na radu, sigurnosti objekata i ljudi i susednih objekata. Zakonom o geološkim istraživanjima je propisano ko može da vrši tehničku kontrolu projekta geoloških istraživanja. Tehničku kontrolu projekta može vršiti preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje ispunjava uslove za izradu projekta geoloških istraživanja propisane zakonom.

Odobrenje za istraživanje

Da bi se mogla vršiti geološka istraživanja hidrogeotermalne energije na određenom istražnom prostoru, potrebno je pribaviti odobrenje za istraživanje. Ovo odobrenje izdaje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, a za teritoriju autonomne pokrajine – nadležni sekretarijat.

Zahtev za izdavanje odobrenja za istraživanje sadrži: 1) podatke o nosiocu istraživanja; 2) predmet geoloških istraživanja i vrstu istražnih radova; 3) određivanje prostora na kome će se vršiti istraživanje; 4) podatke o visini sredstava za istraživanje; 5) vreme početka izvođenja radova i vreme trajanja geoloških istraživanja. Uz ovaj zahtev se prilažu: 1) projekat geoloških istraživanja sa izveštajem i potvrdom o izvršenoj tehničkoj kontroli, 2) topografska karta sa ucrtanim granicama istražnog prostora i koordinatama prelomnih tačaka u razmeri 1:25000; 3) dokaz o plaćenoj taksi za istražno pravo, 4) saglasnost međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, 5) saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Zakonom o vodama je propisano da su vodna akta neophodna za rudarske istražne i eksploatacione radove (*62). Shodno tome, uz zahtev za izdavanje odobrenja za geološko istraživanje podzemnih voda treba priložiti i vodne uslove i vodnu saglasnost. (*63) Zakonom o geološkim istraživanjima nije utvrđen poseban rok za izdavanje odobrenja za istraživanje, te se na ovaj rok primenjuje opšti rok iz Zakona o opštem upravnom postupku (*64).

Ovo odobrenje reguliše sam postupak istraživanja i sadrži: 1) naziv nosioca istraživanja, sa naznakom njegovog sedišta; 2) predmet istraživanja i vrstu istražnih radova; 3) prostor na kome će se istraživati (istražni prostor); 4) rokove u kojima je nosilac istraživanja dužan da izveštava o radovima i rezultatima istraživanja Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, odnosno drugi organ koji je izdao ovo odobrenje (izveštavanje se vrši kvartalno); 5) rok u kome se mora otpočeti sa istraživanjem (u suprotnom se gubi pravo) i vreme važenja odobrenja, odnosno rok završetka istraživanja. (*65)

Odobrenje za istraživanje ima dva roka: 1) rok u kome treba da se okonča geološko istraživanje i 2) rok u kome treba da se počne sa samim istraživanjem. U slučaju da nosilac istraživanja ne otpočne sa radovima u roku utvrđenom u odobrenju za istraživanje, ovo odobrenje prestaje da važi. Takođe, u slučaju da nosilac istraživanja ne vrši radove u kontinuitetu od šest meseci, u nekom periodu od kada je počeo da vrši radove, organ koji je izdao ovo odobrenje može da ga ukine, po sprovedenom postupku. Zakonom o geološkim istraživanjima je propisano postupanje organa u slučaju da su zahtev za izdavanje odobrenja podnela dva ili više privrednih subjekata.

U navedenom slučaju, prioritet ima onaj privredni subjekt koji obezbeđuje najpovoljnije uslove u pogledu rokova za izvođenje te vrste istraživanja, cene i drugih uslova. (*66) Organ koji je izdao odobrenje za istraživanje vodi evidenciju o istražnim prostorima i katastar odobrenih istražnih prostora. U ovaj katastar se unose podaci o nosiocu istraživanja, istražnom prostoru i predmetu geoloških istraživanja. Zainteresovana i druga pravna lica imaju pravo uvida u Katastar odobrenih istražnih prostora.

Potrebno je ukazati da se, na području koje predstavlja zaštićeni prostor prirode, celinu od kulturno-istorijskog i graditeljskog značaja, turističko-rekreativnu celinu, izvorište od posebnog značaja za regionalno snabdevanje vodom i drugi zaštićeni prostor, izvođenje geoloških istraživanja može odobriti samo uz prethodnu saglasnost organa nadležnog za odgovarajuću oblast, u skladu sa posebnim zakonom. (npr. ukoliko se radovi izvode u nacionalnom parku Fruška gora ili na arheološkom nalazištu).

Izvođenje geoloških istraživanja

Prilikom izvođenja radova geoloških istraživanja izvođač je dužan da: 1) izvodi radove prema projektu geoloških istraživanja, tehničkim propisima, normativima, standardima i savremenim stručnim i naučnim metodama koje se primenjuju pri izvođenju tih radova; 2) sprovodi sve propisane mere zaštite na radu; 3) preduzima mere kojima se obezbeđuje zaštita tehnološkog procesa, opreme i postrojenja, bezbednost zaposlenih, saobraćaja i susednih objekata; 4) preduzima mere za zaštitu životne sredine; 5) po završetku ili obustavljanju geoloških istraživanja na području na kome su obavljeni radovi, sprovede sve mere obezbeđenja kojima će se trajno isključiti nastupanje opasnosti za ljude i imovinu, kao i za životnu sredinu i da teren privede prvobitnoj nameni u roku koji je utvrđen projektom, i o tome obavesti nadležni organ opštine na čijem području su izvedeni radovi kao i organ koji je izdao odobrenje za istraživanje; 6) obezbedi bušotinu od nekontrolisanog prelivanja ili erupcije ukoliko se pronađe podzemna voda koja se neće odmah koristiti; 7) likvidira bušotinu ako se utvrdi da je negativna, a rezultati istraživanja i laboratorijskog ispitivanja pokažu da ne može poslužiti drugoj nameni.

Izvođač je dužan da prijavi početak radova najkasnije 15 dana pre početka istražnih radova, nadležnom organu opštine na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor i organu koji je izdao odobrenje za istraživanje, a ako se radovi izvode na području nacionalnog parka, i organizaciji koja upravlja zaštićenim prirodnim dobrom. Zakonom o geološkim istraživanjima je detaljnije propisan način vršenja geoloških istraživanja i postupanje sa pronađenim mineralnim sirovinama.

Istražni radovi se vrše na istražnom prostoru koji ima površinu označenu na topografskoj karti, oivičenu koordinatama. Veličina ovog prostora je utvrđena odobrenjem za istraživanje. U toku izvođenja radova neophodno je da nosilac istraživanja obezbedi stručni nadzor nad izvođenjem geoloških istraživanja, koji vrši proveru kvaliteta radova i usklađenosti radova sa projektom, zakonom, tehničkim i drugim propisima. Stručni nadzor može da vrši lice koje ispunjava propisane uslove. (*67)

Stručni nadzor nosilac istraživanja može da vrši neposredno ili da vršenje ovog nadzora ustupi drugom privrednom subjektu, koji ispunjava uslove. Ovaj nadzor je neophodno obezbediti i za izradu geološke dokumentacije o svim radovima na pripremi, razradi i eksploataciji mineralnih sirovina, kao i pri izradi svih podzemnih objekata i objekata na
površinama namenjenim korišćenju mineralnih sirovina.

Elaborat o rezultatima geoloških istraživanja

Elaborat o rezultatima geoloških istraživanja se izrađuje po završetku projektom predviđenih geoloških istraživanja. Ovaj elaborat naročito sadrži: 1) prikaz i ocenu ranijih istraživanja; 2) cilj i način istraživanja; 3) sistematizovani prikaz podataka dobijenih terenskim istraživanjima; 4) prikaz i objašnjenje rezultata istraživanja; 5) prikaz rezervi mineralnih sirovina i uslova eksploatacije i mere zaštite životne sredine, kao i 6) tehno-ekonomsku ocenu rezultata istraživanja.

Ovaj elaborat podleže stručnoj kontroli, kojom se proverava da li su geološka istraživanja izvedena prema projektu geoloških istraživanja, da li je na osnovu dobijenih podataka izveden odgovarajući zaključak o rezultatima istraživanja i da li je elaborat urađen u skladu sa zakonom i drugim propisima. Ova kontrola se vrši na način i pod uslovima propisanim za vršenje tehničke kontrole projekta geoloških istraživanja. (*68)

Elaborat o rezultatima geoloških istraživanja ima karakter arhivske građe i čuva se trajno, u skladu sa propisima. Nosilac istraživanja je dužan da jedan primerak elaborata dostavi organu koji mu je izdao odobrenje za istraživanje. Nosilac istraživanja je takođe dužan da obezbedi čuvanje makroskopskih i mikroskopskih uzoraka stena i drugih zakonom propisanih elemenata od značaja za geološka istraživanja i građu.

Elaborat o rezervama podzemnih voda (*69)

Privredni subjekt koji vrši radove (nosilac istraživanja) je dužan da svake pete godine dostavlja Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, a ako se radovi vrše na teritoriji autonomne pokrajine, nadležnom organu autonomne pokrajine, elaborat o rezervama podzemnih voda na istražnom, odnosno eksploatacionom polju, radi utvrđivanja i overavanja rezervi podzemnih voda.

Elaborat o rezervama se, shodno Pravilniku o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi podzemnih voda, na osnovu režimskih osmatranja i praćenja fizičko-hemijskih osobina i drugim bitnim elementima, izrađuje u toku jedne hidrološke godine. Elaborat, između ostalog, sadrži: 1) podatke o geološkim i hidrogeološkim karakteristikama ležišta; 2) podatke o izvedenim istražnim radovima; 3) metode istraživanja; 4) kvalitet geotermalnih voda; 5) proračun rezervi; 6) tehničko-ekonomsku ocenu eksploatacije i dr.

Elaborat može izrađivati organizacija koja je ovlašćena za tu vrstu poslova. Elaborat podleže stručnoj kontroli-reviziji, koja je u nadležnosti Komisije za utvrđivanje i overu rezervi podzemnih voda koju formira Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, a za teritoriju pokrajine – nadležni sekretarijat. Posle izvršene revizije se vodi javna odbrana elaborata. Po usvajanju elaborata, Komisija izdaje korisniku Rešenje o utvrđenim i overenim rezervama podzemnih voda.

Nosilac hidrogeotermalnih istraživanja je dužan da vodi knjigu o stanju rezervi podzemnih voda na istražnom, odnosno eksploatacionom prostoru na kome mu je odobreno istraživanje, odnosno eksploatacija i da o stanju tih rezervi svake godine za podzemne vode dostavlja podatke Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u slučaju da se radovi vrše na teritoriji autonomne pokrajine.

Detalji o zakonskoj regulativi

55 Pravilnik o načinu, postupku i sadržini podataka za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje licence za izradu tehničke dokumentacije i licence za građenje objekata za koje odobrenje za izgradnju izdaje ministarstvo, odnosno autonomna pokrajina, kao i o uslovima za oduzimanje tih licenci ("Sl. glasnik RS", br. 114/2004).

56 Pravilnik o sadržini i načinu vršenja tehničke kontrole glavnih projekata ("Službeni glasnik RS", br. 36/98).

57 Zakon o opštem upravnom postupku («Sl. glasnik RS» br. 33/97 i 31/01).

58 Članom 208. Zakona o opštem upravnom postupku utvrđeno je da je rok za izdavanje rešenja nadležnog upravnog organa mesec dana, ako nije potrebno sprovoditi poseban ispitni postupak, odnosno najkasnije dva meseca od dana predaje urednog zahteva. Opšti rok za žalbu je petnaest dana od dana prijema prvostepenog akta, ako zakonom nije drugačije utvrđeno. Članom 236. Zakona o opštem upravnom postupku utvrđeno je da u slučaju da upravni organ ne izda upravni akt za čije izdavanje je podnet zahtev, po proteku roka za donošenje rešenja,stranka ima pravo da podnese žalbu zato što prvostepeni zahtev nije rešen.

59 Osnovna geološka istraživanja obuhvataju istraživanja razvoja, sastava i građe zemljine kore i utvrđivanje potencijalnosti područja u pogledu pronalaženja mineralnih sirovina do stepena istraženosti rezervi za CI kategoriju, utvrđivanja stanja, svojstava i karakteristika stena i tla, utvrđivanjageotehničkih osobina tla za potrebe planiranja namene prostora i pogodnosti terena za izgradnju, kao i radi zaštite životne sredine i izradu odgovarajućih geoloških karata. - član 5. Zakona o geološkim istraživanjima.

60 Zakon o geološkim istraživanjima i Pravilnik o uslovima, načinu i programu polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova izrade projekta i elaborata i izvođenja geoloških istraživanja.

61 Projekat geoloških istraživanja naročito sadrži: 1) projektni zadatak; 2) opšte podatke o istražnom prostoru; 3) pregled rezultata ranije izvršenih istraživanja; 4) projektna rešenja procesa geoloških istraživanja; 5) specifikaciju radova po vrsti i obimu i; 6) predračun radova, dinamiku izvođenja radova i rokove njihovog završetka; 7) rokove za privođenje zemljišta prvobitnoj nameni; 8) priloge koji se odnose na uslove zaštite životne sredine; 9) zaštite na radu; 19) zaštite od požara; 11) kao i druge priloge utvrđene zakonom.

62 Član 117. tačka 18) i 24) Zakona o vodama.

63 Više o proceduri za izdavanje ovih akata u delu 2.2.1.1. ovog teksta.

64 O rokovima iz Zakona o opštem upravnom postupku više u fusnoti broj 106 ovog teksta.

65 Pored navedenih uslova, odobrenjem za geološka istraživanja utvrđuje se: 1) obim i vrsta radova koji se moraju izvršiti i 2) najveća količina mineralnih sirovina, osim nafte i prirodnih gasova, koja se može uzeti u cilju ispitivanje njihovog kvaliteta i tehnoloških osobina. Ovi uslovi ne važe za geotermalnu energiju.

66 Zakonom o geološkim istraživanjima je takođe propisano da se, u slučaju da postoje zahtevi za izdavanje odobrenja za istraživanje, koji se odnose na istraživanje različitih mineralnih sirovina na istom istražnom prostoru, može izdati više odobrenja, ukoliko postoje uslovi za nesmetano vršenje tih istraživanja.

67 Zakon o geološkim istraživanjima i Pravilnik o uslovima, načinu i programu polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova izrade projekta i elaborata i izvođenja geoloških istraživanja.

68 O ovome više u tački "Projekat geoloških istraživanja"

69 Završetkom Elaborata o rezervama završavaju se detaljna geološka istraživanja predviđena Projektom detaljnih geoloških istraživanja. Dalje aktivnosti odvijaju se na osnovu Zakona o rudarstvu i Zakona o planiranju i izgradnji.

Napomena: Tekst je preuzet iz dokumenta-vodiča za invesitore "Izgradnja postrojenja električne/toplotne energije iz hidrotermalnih izvora u Republici Srbiji", čiji su autori Dr Branislava Lepotić Kovačević dipl.prav, Stanislav Milosavljević, dipl. inž. rud, i Bojan Lazarević, dipl.el.inž.

Projekat je realizovan pod podrškom USAID, GTZ / GIZ Srbija i Ministarstva energetike, 2010. godine.

OBAVEZNO POGLEDAJTE I TEKST KOJI SE ODNOSI NA DETALJE O IZVORIMA PRAVA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.