NavMenu

Srpska prerađivačka industrija 20% slabija nego u leto 2008. - Izlazak iz krize i dalje daleko

Izvor: eKapija Sreda, 08.06.2011. 10:47
Komentari
Podeli

Srbija nije izašla iz krize, jednoglasni su ekonomisti okupljeni oko časopisa MAT. Uprkos tome što je naša privreda porasla u prvom kvartalu 2011, industrija beleži negativna kretanja. Prerađivačka industrija je za 20% manja nego u leto 2008, dok se spoljnotrgovinski deficit ponovo širi, kao posledica neprirodnog jačanja dinara.

Na skupu povodom promocije novog broja MAT-a, ukazano je na alarmantni rast stope problematičnih kredita (non performing loans – NPL). Samo u toku 2010, NPL odobreni privredi su porasli za 23%, a oni odobreni stanovništvu 8%. Rast stope NPL preti da ugrozi funkcionisanje bankarskog sistema, dok se u tim uslovima banke mogu okrenuti kreditiranju isključivo javnog sektora.

- Primetna je averzija banaka prema kreditiranju privatnog sektora i njegovo istiskivanje iz procesa kreditiranja u korist kreditiranja države - navodi se u izveštaju i dodaje da u odnosu na Srbiju koja ima 17% NPL, veći udeo u regionu ima jedino Crna Gora.

Saradnici Ekonomskog instituta su ocenili da su mere ekonomske politike koje su preduzete u ovoj godini kratkoročnog karaktera i da se svode na pokušaje trenutnog olakšavanja položaja stanovništva pogođenog realnim opadanjem primanja i potrošnje u uslovima visoke inflacije

Grupa ekonomista okupljenja oko MAT-a je izrazila očekivanje da cene hrane, čak i u slučaju povoljne poljoprivredne sezone, neće opadati u ovoj i narednoj godini.

- Do sniženja cena hrane neće doći jer je pšenice zasejano manje nego ikada, pa se pod pretpostavkom rekordnih prinosa ne mogu očekivati viši troškovi – rekla je Natalija Bogdanov, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.